Realtid

Hemlig stiftelse tar över Borgs lyxvilla

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 jan. 2008Publicerad: 18 jan. 2008

Med miljoner i skatteskulder vågar Björn Borg inte längre låta föräldrarna stå som ägare till lyxvillan i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Specialindrivningsteamet hos kronofogden sätter gärna tänderna i huset.

Sedan Björn Borg gifte sig med 13 år yngre Patricia och fick sonen Leo är lyxvillan på Värmdö i Stockholms skärgård hans fasta punkt.

Han är sedan år 2003 skriven i Sverige, men nolltaxerar och deklararer fortfarande noll i förmögenhet.

Skatteskulderna uppstod när familjens bolag RMB Investment, registrerat i skatteparadiset Nederländska Antillerna, skönstaxerades av Skatteverket.

Det var hösten 2004. Skatteverket letade efter pengar och fastigheter för utmätning, men hittade inget.

– Man har konstaterat att det finns inga tillgångar i Sverige. Man har inte hittat tillgångar så att man kan gå utomlands heller, säger Mats Rosenqvist på Specialindrivningsteamet hos Kronofogden i Stockholm till Realtid.se.

RMB har i dag en skatteskuld på 23.547.477 kronor.

I styrelsen sitter Björn Borgs föräldrar Rune och Margareta, som båda närmar sig 75-årsåldern.

ANNONS

Sedan Björn Borg tog sin första Grand Slam 1974 är föräldrarna skrivna i Monaco. De betalar inte heller skatt i Sverige.

Lyxvillan skrev Björn Borg över på föräldrarna 1985. Tio år senare köpte föräldrarna tomten bredvid och byggde ett hus till.

För en månad sedan gav föräldrarna bort båda fastigheterna till en hemlig stiftelse, Archipelago Stiftung, som förvaltas av företaget Jura Trust AG i Liechstenstein.

Överlåtelsen innebär att Björn Borg inte behöver ärva strandtomterna.

Karin Engström på ACE Advokatbyrå i Stockholm har hjälpt familjen att skriva över fastigheterna på Archipelago Stiftung.

– Jag företräder inte stiftelsen. Jag har ingenting med någon transaktion att göra. Jag står som ingivare på en ansökan om lagfart, säger hon till Realtid.se.

– Under förutsättning att man har fått lagfart är mitt uppdrag avslutat.

Kan det vara så att ägaren vill försäkra sig om att kronofogden inte kan ta huset, genom att låta en utländsk stiftelse ta över?

ANNONS

– Det vill jag inte svara på.

Hon vill inte heller svara på vem som sitter i stiftelsens styrelse.

Det är inte säkert att det hjälper att dölja tillgångar utomlands.

– Är det stiftelsen som äger fastigheten – eller är stiftelsen bara bulvan för gäldenären? Då kan man ändå utmäta den, säger Mats Rosenqvist på Specialindrivningsteamet hos Kronofogden.

Det har hänt förr.

– Jag hade ett fall 1998 där ett utländskt bolag ägde en fastighet i Sverige, men gäldenären bodde i fastigheten. Då fick vi en utredning från Skatteverket som gått igenom betalningar och vad bolaget bedrev för verksamhet. De konstaterade att det var egentligen gäldenären som ägde fastigheten och att bolaget bara stod som ägare för att förhindra att utredning skulle ske.

Upplägget sprack.

– Med utredningen som stöd kunde fastigheten utmätas, säger Mats Rosenqvist.

ANNONS

Den dag Kronofogden knackar på måste stiftelsen bevisa att det inte är familjen Borg som bor där.

– Om vi kommer till gäldenärens bostad eller lokal, då är bevisbördan på den tredje part som påstår att hans egendom finns där. Kan man inte styrka eller göra sannolikt vem egendomen tillhör så är det väldigt svårt att få rätt. Vi kommer att sälja egendomen och kreditera pengarna på bolagets skuld, säger Mats Rosenqvist.

– All fysisk egendom som befinner sig i gäldenärens besittning utmäter kronofogden enligt utsökningsbalken 4:17, pengar enligt 4:18, säger Mats Rosenqvist.

– Vi får presumera att all egendom som är i gäldenärens besittning tillhör gäldenären. Om det finns pengar på gäldenärens konto, får vi anse det utrett att det är gäldenärens pengar.

Lagen gäller även för den som gömmer sig bakom en stiftelse i Liechstenstein.

Men Liechstenstein har en av världens slappaste lagar för stiftelser. Stiftelser, som kan ses som självägande förmögenheter, behöver inte redovisa vem som sitter i styrelsen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]