Amerikanska krisbanken Bear Stearns sista bolagsstämma godkände budet från JP Morgan. Förre vd:n Jimmy Cayne bad om ursäkt, medan aktieägare och anställda beklagade sig.
Hej då, Bear Stearns!
Mest läst i kategorin
Stämman hölls i en fullsatt sal i Bear Stearns huvudkontor på 383 Madison Avenue i New York.
I och med beslutet förpassas Bear Stearns till den amerikanska finansmarknadens historieböcker.
– Jag vill bara personligen be om ursäkt för det som har hänt, sa Cayne under stämman enligt Financial Times.
Mötet var bara en ren formalitet och varade i 10 minuter.
Cayne som nu är 74 år, var vd i banken i 15 år till och med januari 2008. Han ansvarade för bankens friskt vågade satsning på värdepapper relaterade till amerikanska bolåntagare med sämre kreditvärdighet, vilket ledde till ren katastrof.
– Vi sprang helt enkelt in i vår egen orkan, sa Cayne.
En karikatyrteckning av Cayne har satts upp utanför bankens huvudingång med rättframma kommentarer från många Bear Stearns-anställda.
– Du blåste oss, Jimmy! lyder en av kommentarerna på teckningens ovansida.
– Det här hade inte behövt hända. Många människor har förlorat allt de hade, sa en Bear Stearns-anställd handlare, som rökte en cigarett på gatan efter mötet.
Handlaren var glad över att fortfarande ha sitt jobb kvar, då JP Morgan sparkar större delen av Bear Stearns 14.000 anställda.
– Kanske kommer de att komma in här och verkligen städa upp det här stället, sa han till Financial Times.
Bear Stearns aktieägare Wayne Kaniper från New Jersey, var besviken över bolagsstämman.
– De gav inte folk chansen att ställa några frågor, sa han.
– Jag är även oroad över hur ett stort amerikanskt företag som Bear Stearns bara kunde kollapsa på grund av dåligt omdöme.
Anställda och aktieägare var inte nöjda med Bear Stearns argument att banken kraschat bara för att alla plötsligt ville ta ut sina pengar från banken.
De menade att företaget kunde ha agerat tidigare för att få in mer kapital och minska sitt beroende av lånade pengar.
JP Morgans slutgiltiga bud på Bear Stearns låg på 13 miljarder kronor. Så sent som för ett år sedan var banken värd nästan 200 miljarder kronor på New York-börsen.
JP Morgan försökte först ”kuppa” igenom ett skambud på 2,6 miljarder kronor för Bear Stearns, men fick senare höja budet efter protester från Bear Sterns aktieägare.
Krisen i Bear Stearns tvingade banken till randen av konkurs innan amerikanska centralbanken och andra myndigheter grep in och fixade affären med JP Morgan.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.