Realtid

"Har inte bråttom att nå svarta siffror"

Realtid.se
Uppdaterad: 03 juli 2015Publicerad: 03 juli 2015

Svenska crowdfunding-plattformen fokuserar på tillväxt och att befästa sin position.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer fokuserad försäljning, en tydligare produkt och en nedskärning av det negativa kassaflödet framför allt utanför Sverige. Det är faktorerna som väntas leda till att svenska crowdfundingnätverket Fundedbyme ökar sin lönsamhet framöver, uppger vd och grundare Daniel Daboczy i en intervju.

Förra veckan rapporterade Realtid.se att plattformen gjorde en förlust på 11 miljoner förra året, något som härrör främst från ökad produktutveckling och personalkostnader.

Men eftersom Fundedbyme är en start-up behövs fokus på tillväxt och sådant kostar för nyare verksamheter, menar Daboczy. I år ser siffrorna betydligt bättre ut och en eventuell break-even väntas uppnås under första kvartalet 2016.

– Som vilken start-up som helst så måste man spendera för att kunna växa och vi har vuxit väldigt mycket. Det som är intressant men som inte syns just nu är att det här årets fakturering efter de första två kvartalen ökat med 640 procent jämfört med samma period förra året. Det gör att vi känner oss trygga och positiva.

– Samtidigt vill vi fortfarande växa och har vind i ryggen. Vi har gjort produkten tydligare och har lanserat en produkt som vi ska satsa på i höst. Vi känner oss trygga, men en start-up måste både jaga break-even samtidigt som man måste växa. Tittar man på Spotify så bränner de miljarder varje år men de har en världsposition i stället, säger Daboczy.

Några förändringar har gjorts för att förbättra erbjudandet och öka intjäningen. Daboczy menar att Fundedbyme förra året kändes lite ”rörigt” i sitt erbjudande men har nu tagit beslut för att ändra på det.

Ett beslut handlar om att framöver bara fokusera på crowdfunding med syftet att bygga verksamheter. Med andra ord satsas det mer på företagande och att bygga bolag nu och mindre på donationer och insamlingar.

Sedan har plattformens negativa kassaflöde, så kallad burn-rate, trimmats jämfört med 2014. Framför allt i Europa var kostnaderna stora men Fundedbyme betalar inte längre för kontor i länder som Tyskland, Spanien, Norge, Danmark och Italien. Enligt Daboczy är de anställda kvar i nätverket som konsulter med ett vinstdelningsprogram.

ANNONS

Nya partnerskapprogram och större säljinsatser har gjort att affärsverksamheten ökat. Sedan har Fundedbyme ökat sitt procentuella arvode till 8 från 6 procent för att få mer betalt.

– Försäljningen har blivit större. Därför har vi sett att maj och juni varit riktigt bra för oss. Vi har aldrig tidigare haft så många aktiva investeringar och kampanjer på siten och det är tack vare fokuserade insatser på sälj, säger Daboczy.

Vad innebär mer fokuserade insatser på sälj rent konkret,kan du ge ett par exempel?

– Det handlar bland annat om att snabbare sålla bland de bolag som är redo och se till att deras pitchar är mer trovärdiga och att de fokuserar på det vi tror investerarna gillar, alltså bättre fokus på finansiella dokument, bättre fokus på exekvering och bättre fokus på teamet. Investerare behöver trygghet, vilket vi ser på marknaden.

Break-even nästa år är alltså förhoppningen men samtidigt vill Fundedbyme växa ännu mer. Med största sannolikhet väntas fler nyanställningar i Stockholm och det finns redan folk på önskelistan. Det kan öka kostnaderna igen men även intjäningen.

– Kompetent personal med en bra produkt gör att vi snabbare når svarta siffror. Sedan har vi som start-up inte bråttom att nå just svarta siffror utan fokuserar just för tillväxt och att utbilda marknaden om oss och befästa vår position. Det kommer kosta pengar eftersom summorna och kraven blir större och större, Daniel Daboczy.

Förra året tog Fundedbyme in drygt 20 miljoner kronor i externt kapital, något som planeras igen eftersom bolaget fortfarande har röda siffror. Under hösten kanske det genomförs en första A-runda också.

Crowdfunding är en stor företeelse på marknaden och nya aktörer etablerar sig hela tiden. I Sverige finns numera etablerade bolag som Tessin och Toborrow bland annat.

ANNONS

Konkurrensen är stor men inte ett problem om man ska tro Daboczy.

– Det jag älskar är bra konkurrens, jag älskar Tessin och Toborrow och att Kickstarter började i Sverige. Det hjälper marknaden. Det jag är rädd för är att liknande det som hände i Finland händer här och det kommer oseriösa aktörer och skadar marknaden. Om man tittar på det vi sysslar med, cross-border investments inom equity, så har vi inga konkurrenter i Norden. Vi har två i England och två i Tyskland. Tittar man på lån så finns Toborrow, men de kör Sverigenischen och Tessin fokuserar på fastigheter.

Hur jobbar ni med att minimera de riskerna som finns, som att lånegivare kan exponeras mot sämre skötta verksamheter?

– Först och främst tillåter vi inte bolag som inte funnits minst ett och ett halvt år och har en viss omsättning. Sedan tittar vi på bolagens personal, styrelse och historik för att se dess trovärdighet. Tillsammans med Bisnode och UC gör vi en algorytm där vi får fram en riskfaktor för varje bolag. Baserat på det kommer det fram en fast ränta. Och vi har ingen auktionsmodell, som jag tycker är farliga modeller eftersom om det är många som visar intresse så sjunker räntan, är det få så ökar den och det blir bara fel. Vår modell är helt fast och algorytmen bestämmer räntan. Är det över 40.000 euro så måste det finnas ett borgensbrev, så någon i styrelsen eller ledningen går i god för att lånet återbetalas.

Sedan har vi partners som tar hand om lån som eventuellt defaultar. Men i alla investeringar så finns risk och vissa bolag kommer gå under helt enkelt, det har ibland inget att göra med deras verkamhet.

Daboczy har i tidigare intervjuer sagt att målet för Fundedbyme är att bli uppköpt av en större amerikansk aktör i framtiden. Det kan vara ett mål fortfarande men nu finns det fler saker att ta ställning till.

En är en börsnotering vilket skulle kunna ske antingen i Sverige eller Singapore, men det blir inte av förrän tidigast i slutet av 2016. En annan är en sammanslagning med andra aktörer.

– Vi tror att det stora konsolideringsspelet börjar 2016. Om vi köper eller om någon köper oss eller om vi går ihop får vi se, men samtal förs redan med flera aktörer på olika kontinenter.

ANNONS

Ett annat alternativ kan även vara att bankerna visar mer intresse för att köpa in sig i vissa crowdfunding-modeller.

– På vissa håll har det redan hänt. Vi konkurrerar inte med bankerna egentligen, men representerar den nya ekonomin och det har banker ofta haft problem med att förstå.

– Vi har olika saker att ta ställning till men just nu är vi tillväxtfokuserade och inte exitfokuserade, avslutar Daboczy.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]