Åtta av tio Handels-studenter har klart med jobb före examen. Asim Khandker har redan en fot inne hos Citigroup i London.
Handelsstudenten: "Vi är som en enda stor familj"
Mest läst i kategorin
Innanför de stora portarna till Handelshögskolan på Sveavägen i Stockholm märks den ekonomiska oron ännu inte av. Hösten är fullbokad med rekryteringsmöten där svenska och utländska storbanker och managementkonsulter presenterar sig för studenterna.
– Just nu verkar det finnas många företag och branscher att gå vidare till såväl i Sverige som utomlands. Några exempel är banker som Handelsbanken och SEB, konsultfirmor som Boston Consulting Group, McKinsey och Bain & Company och medieföretag som Schibsted och Mediaplanet, säger Asim Khandker.
Han är själv student på tredje året och en av dem som fick chansen att arbeta på bank i London under sommaren. Totalt blev det tio veckor på Citigroup och en första chans att pröva på livet i Londons finansvärld:
– Man fick jobba hårt. Arbetsdagarna var långa och ofta arbetade man tretton, fjorton timmar i sträck, säger Asim Khandker.
För den som gör bra ifrån sig hägrar möjligheten till ett fast jobb efter examen.
Vad brukar det vara för ingångslöner?
– Bland investmentbankerna i London genererar en heltidsanställning 45.000 pund per år och ibland mer därtill i bonus. Bland svenska företag brukar ingångslönen vara mindre, men även detta varierar beroende på företag och bransch, säger Asim Khandker.
En färsk undersökning bland Handelsstudenterna visar att hela åtta av tio har ordnat ett jobb redan före examen.
McKinsey, Boston Consulting Group och Goldman Sachs är drömarbetsgivarna, enligt undersökningen (se faktaruta).
En förklaring till de goda karriärmöjligheterna är att Handels skapar kontakter med banker, konsultbolaget och andra intresserade arbetsgivare redan tidigt under utbildningen.
Genom skolans partnerprogram får studenterna möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare. Programmet innebär också att partnerföretagen står för cirka tio procent av Handelhögskolans finansiering.
Även Studentkåren satsar hårt på att bygga relationer med näringslivet:
– Vi har en enastående studentkår. Det är kåren som arrangerar nästan allt utanför studierna: näringslivsdagar, hjälp till egen företagsamhet, casetävlingar, sportaktiviteter och fester är alla kårens bedrifter, säger Asim Khandker.
Under höstterminen anordnas företagsluncher och möten mer eller mindre varje dag. Samtliga storbanker från England och Sverige presenterar sig för eleverna och lockar med framtida jobberbjudanden, praktikanställningar och traineeplatser.
Trots den hårda konkurrensen om platserna på skolan och de uttalat höga målen med studierna tycker inte Asim Khandker att detta skapar en miljö där man måste armbåga sig fram:
– Folk utifrån tror ofta att det är hård konkurrens här på Handels. Men sanningen är att vi hjälper varandra väldigt mycket. Vi är som en enda stor familj, säger Asim Khandker.
Skolan och studentkåren försöker även underlätta för de som vill driva egna bolag istället för att ta en vanlig anställning.
Handels Business Lab ger studenterna chansen att utveckla affärsidéer och mejsla fram fungerande företag.
Om affärsidén är tillräckligt bra kan studenten få en egen kontorsplats i centrala Stockholm – helt gratis och med ett kontinuerligt mentorskap att tillgå.
Finanskrisen och turbulensen på världens börser har alltså hittills inte smittat av sig på stämningsläget bland studenterna. Genom det stora utbudet av jobberbjudande skapas en trygghet:
– Vi går mot bättre tider nu. Med en Handelsutbildning i bagaget är möjligheterna många, säger Asim Khandker.
Vad inspirerade dig till att börja på Handelshögskolan?
– Att det är en av Europas bästa ekonomiutbildningar. Välrenommerad som få universitet har studierna och erfarenheterna överträffat mina förväntningar. För två år sedan trodde jag aldrig att jag skulle befinna mig där jag är i dag.
Olof Ehrs
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.