"Det är otroligt viktigt att vi tar vara på den öppning i WTO-förhandlingarna som nu finns. Får vi inget avtal blir de globala välståndsförlusterna betydande."
Handelsministern optimist om WTO
Mest läst i kategorin
– Sverige har en roll att spela då vi kan peka på våra goda erfarenheter av handel.
Sveriges handelsminister Sten Tolgfors delar EU:s handelskommissionär Peter Mandelsons försiktiga optimism när det gäller möjligheterna att få igång handelsförhandlingarna inom den så kallade Doharundan – världshandelsorganisationen WTO:s senaste förhandlingsrunda.
Förhandlingarna, som syftar till en friare världshandel för såväl jordbruksprodukter som industrivaror och tjänster, har legat nere sedan i somras, men de senaste veckorna har parterna haft nya diskussioner som förhoppningsvis också kan leda fram till nya förhandlingar.
– Det finns helt klart en ökad medvetenhet hos parterna om värdet av att få ett avtal på plats, säger Tolgfors, som befinner sig på flygplatsen i Bryssel när Realtid.se når honom per telefon.
– Bland EU-ländernas handelsministrar här i Bryssel finns det en tydlig och enad uppbackning bakom handelskommissionär Mandelson att försöka få igång förhandlingarna, fortsätter han.
Det är det som gör att Tolgfors nu tror på ett – som han kallar det – ”mini-breakthrough” i förhandlingarna före sommaren.
Vilka värden är det då som står på spel?
– För man ner den högre globala tillväxten på hushållsnivå till följd av ett färdigt avtal så handlar det om 2.500 – 3.000 kronor per hushåll och år, säger Tolgfors.
– Även företagen har otroligt mycket att vinna på ett avtal då dagens regler och tullprocedurer kostar onödigt mycket pengar.
Tolgfors framhäver gärna att just Sverige har en viktig roll att spela för att få igång förhandlingarna.
– Vi ska peka på våra erfarenheter och på det sätt som handel byggde upp vårt välstånd, säger han, och pekar på en annan faktor i Sverige som är tämligen unik.
– Det råder i det närmaste en total uppslutning här hemma av vikten att nå ett avtal. Riksdagspartierna, arbetsgivare och fackföreningar är alla för det, säger Tolgfors.
Enligt Tolgfors och andra bedömare är det alltså av yttersta vikt att få ett genombrott i förhandlingarna före sommaren.
I sommar går nämligen den amerikanske presidentens förhandlingsmandat ut, och få bedömare tror att det kan bli aktuellt med en förlängning av mandatet. Därmed kan det dröja tills efter nästa presidentval 2008 innan det finns en amerikansk president med ett förhandlingsmandat från kongressen.
Blir det inget förhandlingsgenombrott under våren kan det således dröja till 2009 eller 2010 innan förhandlingarna kan komma igång igen.
Vad krävs då för att ett genombrott?
– USA måste var beredda att gå längre när det gället att minska det inhemska stödet till jordbruket. På motsvarande sätt måste EU gå längre när det gäller sänkta jordbrukstullar, säger Tolgfors, som samtidigt vill påpeka att förhandlingarna inte bara handlar om jordbruket.
Viktigt är också, menar han, är att länder som Brasilien och Indien är beredda att öppna upp sina marknader för industrivaror.
– Där kan vi i Sverige fylla en uppgift i att fördjupa diskussionen och föra in handeln med industrivaror i förhandlingarna, säger Tolgfors.
Finns det några länder som inte är lika angelägna att nå en överenskommelse?
– Jag kan inte tala för andra, men jag upplever att det finns en ny energi i diskussionerna.
Du åker till USA i slutet av månaden för att bland annat träffa den amerikanske handelsrepresentanten Susan Schwab. Vad tänker du ta upp då?
– Hur viktigt det är att ta vara på den möjlighet om nu finns, och därmed hur viktigt det är att nå en uppgörelse när det gäller jordbruket. Men jag ska också ta upp handeln med just industrivaror till diskussion, och peka på vikten av ett avtal inom alla områden, säger Tolgfors, som berättar att han i USA inte bara ska träffa frihandelsvänner.
– Det är också viktigt att träffa de som har en annan uppfattning, säger han, och menar att en del bland främst demokraterna inte är odelat positivt inställda till frihandel.
Som Sveriges handelsminister handlar ju inte allt om WTO och försöken att få igång Doharundan. Vilka andra frågor ligger på ditt bord just nu?
– Mycket handlar om att utveckla den regionala frihandeln inom EU, och där är målet att vi ska ner till minst ”WTO-nivå”, det vill säga våra överenskommelser inom EU ska vara komparativa – minst – med överenskommelserna inom WTO.
– Det gäller också att motverka den tendens som finns och som går ut på att använda exempelvis antidumpingåtgärder i rent protektionistiskt syfte, säger Tolgfors, och nämner importbegränsningarna från Kina som exempel.
– Och här kan man bland EU-länderna trots allt se en skillnad mellan Nord och Syd när det gäller synen på frihandel, säger Tolgfors samtidigt som han stiger på planet till Stockholm.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.