UPPDATERAD Stockholmsbörsens disciplinnämnd har beslutat att Handelsbanken ska betala ett vite på tre miljoner kronor för att banken har hanterat kurspåverkande information på ett felaktigt sätt.
Handelsbanken krävs på miljonböter
Mest läst i kategorin
Handelsbanken bröt mot börsens noteringsavtal när bankens kvartalsrapport läckte ut i förväg.
Banken får nu betala tre miljoner kronor i böter till Stockholmsbörsen för att banken hanterat kurspåverkande information på ett felaktigt sätt.
Enligt börsens noteringsavtal ska en delårsrapport lämnas till minst två etablerade nyhetsbyråer och tre rikstäckande dagstidningar. Efter det ska den finnas på nätet snarast möjligt, men det är bolagets skyldighet att se till att siffrorna inte läcker ut i förväg.
När Handelsbanken i slutet av oktober skulle presentera sin kvartalsrapport lyckades en anställd på mäklarfirman ABG Sundall Collier få tillgång till rapporten nio minuter i förväg.
Han gick in på bankens hemsida och bytte ut Q2 (kvartal 2) mot Q3 (kvartal 3) och då kom rapporten upp.
Ett liknande fall inträffade 2003. Då nöjde sig Stockholmsbörsen med en varning, men uppmanade samtidigt samtliga börsbolag att se över sina rutiner för publicering på hemsidan.
– Det är klart att vi ser allvarligt på den här händelsen i synnerhet som vi med tanke på liknande händelser för några år sedan noga instruerat våra medlemmar, säger Anders Ackebo, chef för notering och övervakning på OMX-börserna, till TT.
Handelsbanken tvingas därför betala en årsavgift eller 3 miljoner kronor till Stockholmsbörsen.
– Att beloppet blir så pass högt beror på att Handelsbanken är en stor aktör på börsen, som betalar den högsta årsavgiften. Men man kan nog definiera den här förseelsen på den lägre skalan av förseelser och det har inträffat rätt många allvarligare förseelser över tiden, säger Anders Ackebo.
Handelsbanken håller med och kommer inte att överklaga beslutet.
– När det här hände slog vi själva larm till börsen. Därefter har vi undersökt hur det kunde inträffa och har därefter ändrat både system och rutiner så att det inte ska kunna hända igen, säger bankens informationschef Johan Lagerström till TT.
TT
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.