Staten får inte längre ge bistånd till SSE Riga, och Handelshögskolan donerar sina aktier i skolan till en ny lettisk stiftelse. Hoppet står till alumnfinansiering och moldaver/vitryssar.
Handels ger bort Riga efter upphört statsstöd
Mest läst i kategorin
SSE Riga grundades 1993 på initiativ av Handelshögskolans dåvarande rektor Staffan Burenstam Linder och har sedan 2002 bedrivit i ett lettiskt aktiebolag som till 51 procent ägts av Handelshögskolan och därutöver av lettiska staten.
Dessförinnan, under SSE Rigas första nio år, ägde Handelshögskolan hela bolaget.
– Tanken var att det skulle övergå helt i lettisk ägo efter tio år, men tiden var inte mogen då, säger Handelshögskolans rektor Lars Bergman, som säger att man därför införde lösningen med 51/49-procentigt ägande. Redan från början bestämdes att detta upplägg skulle upphöra i år, enligt Bergman.
Skolan har kostat svenska staten sammanlagt drygt 180 miljoner kronor under 17 år, pengar som skänkts i form av statligt bistånd via Handelshögskolan i Stockholm. Dessutom har lettiska staten sponsrat med ungefär fem miljoner kronor per år sedan 2002 (i avtalet stod fem miljoner dollar totalt, vilket enligt Bergman var oturligt för skolan med tanke på dollarfallet som skedde efter att avtalet undertecknades).
Skolan
tar även ut terminsavgifter på för närvarande 3500 euro per student och läsår, något som studenterna i brist på CSN-motsvarighet lånar pengar på SEB till – banken har ett förmånligt låneavtal för studenterna.
– De behöver i princip bara visa upp antagningsbeskedet så får de låna, säger SSE Rigas rektor sedan elva år Anders Paalzow.
Enligt Paalzow upphörde statsstödet den sista juni i år eftersom baltstaterna nu varit medlemmar i EU i några år, och EU-regler tillåter inte den typen av bilateralt stöd inom EU som det varit fråga om – ”allt går genom Bryssel”, enligt rektorn.
Lars Bergman specificerar: statsstödet gick på svenska biståndsbudgeten, men baltstaterna definieras inte längre som biståndsländer.
Däremot är det tillåtet att skattefinansiera undervisning av studenter från länder utanför EU, vilket också kommer att ske: SSE Riga inrättar 20 stipendieplatser för studenter från Moldavien och Vitryssland under de nästkommande fem åren, enligt ett beslut som kungjordes av UD tidigare i veckan.
Överenskommelsen skrevs för statens räkning under av biståndsministerns statssekreterare Joakim Stymne, som studerat, forskat och undervisat vid Handelshögskolan (detta nämns inte i pressreleasen – inte heller nämns summan, men Realtid.se har frågat Stymnes pressman).
Det som nu sker är att Handelshögskolans aktieinnehav i SSE Riga överlåts vederlagsfritt till en ny stiftelse: SSE Riga Foundation.
Överlåtelsen skedde under en ceremoni i fredags, och den nya finansieringen blir en med Paalzows ord mer amerikansk lösning, där SSE Rigas alumner förväntas skänka pengar. SSE Riga Foundation har nämligen, utöver Handelshögskolan och University of Latvia, ”SSE Riga Alumni Association” som huvudman.
Denna förening består av hittills nästan 1500 personer som utexaminerats som skolan, personer som den senaste månaden samlat in 70.000 euro till sitt alma mater. Pengarna ska gå till ”behövande BSC-studenter vid SSE Riga”.
Ett pressmeddelande från Handelshögskolan nämner inget om det upphörda statsstödet. I stället uppges att det ”redan vid grundandet beslutades att ägandet skulle överföras till en lettisk ägare efter en given tidsperiod”.
– Vi har nu uppfyllt SSE Rigas grundares avsikt – att skolan slutligen skulle överföras till en lettisk ägare, säger Lars Bergman i pressmeddelandet.
– Jag är mycket glad över att vi har hittat en lösning som garanterar SSE Rigas oberoende samtidigt som ett nära förhållande till Handelshögskolan i Stockholm kan bestå. Detta sker genom vår närvaro i styrelsen för SSE Riga Foundation samt genom ett varumärkesavtal. Studenterna i såväl BSc- som MBA-programmet vid SSE Riga kommer härigenom få en utbildningserfarenhet som är i paritet med den som erbjuds vid Handelshögskolan i Stockholm, säger han vidare.
Den nya ägarlösningen har enligt pressmeddelandet möjliggjorts genom finansiellt stöd från de tre i Baltikum aktiva bankerna Nordea, SEB och Swedbank, samt genom Johan Björkmans stiftelse.
Dessutom kommer den lettiska regeringen, TeliaSonera och “Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning” alla fortsätta att stödja skolan.
– Den nya strukturen innebär en uthållig lösning för skolans utveckling. I detta sammanhang är jag extremt glad över det stöd för skolan, som visats av såväl alumni som våra välgörare – utan deras stöd skulle denna lösning inte varit möjlig, säger Anders Paalzow i pressmeddelandet.
– Utmaningen framför oss är att samla in ytterligare medel från Baltikum såväl som internationella källor för att hålla nere terminsavgifterna och på så sätt fortsätta kunna attrahera toppstudenter från Baltikum, säger Paalzow.
SSE Riga har enligt Anders Paaltzow inte kostat Handelshögskolan något: allt har finansierats med skattemedel (och terminsavgifter). De lärare som varit verksamma vid skolan har sett det som en del av sin anställning vid Handelshögskolan, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.