LO-facket Handels sitter på trumfkortet i årets avtalsrysare.
Handeln flaggar för strejk i påsk
Mest läst i kategorin
Om inte industrins parter blir klara till helgen kommer förmodligen ett strejkvarsel mot påskhandeln i början av nästa vecka.
Det kan vara idé att köpa påskgodiset i tid i år. Årets viktigaste dag för mathandeln, skärtorsdagen, infaller den 1 april. Det är samma dag då det kan vara avtalslöst läge i handeln.
Fast det är industrin som just nu får all uppmärksamhet i lönerörelsen är det nog mest hos arbetsgivarorganisationen Svensk Handel som otåligheten är störst. I handeln har förhandlingarna inte i nämnvärd utsträckning kommit i gång på allvar.
”Vi väntar nu på att industrin ska sätta ett märke”, säger Svensk Handels pressansvariga Margareta Ternell.
Och det brådskar som sagt. Påsken är näst efter julen den viktigaste dagen för dagligvaruhandeln.
”Och den har ökat i betydelse de senaste åren”, säger Ternell.
LO-facket Handels hoppas vara i hamn med löneförhandlingarna till helgen. Men samordningen inom Svenskt Näringsliv (SN) gör att inte mycket händer, industrin ska bli färdig först.
Men framåt söndag eller i början av nästa vecka tänker facket sätta ner foten.
”Är det meningslöst att fortsätta eller måste vi då ta till andra åtgärder”, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.
TT: Kommer ni att varsla då?
”Vi kommer inte att dra i handbromsen”, säger Tillgren.
Han tar inte strejkvarsel i sin mun ännu, men facket tänker förstås inte spela bort det viktigaste kortet, en strejkmöjlighet i påsk. Ett konfliktvarsel måste läggas minst sju arbetsdagar i förväg. En strejk lagom till skärtorsdag måste då varslas på måndag—tisdag i nästa vecka.
”Ja, det är nog rätt tänkt”, säger Tommy Tillgren.
Och ett överhängande strejkhot mot handeln påverkar hela den stora avtalsrörelsen. Detta eftersom såväl fack som arbetsgivare inom industrin vill bli först med att bestämma löneökningstakten i samhället, de pressas därmed att skriva på snart. Det är till och med inskrivet i lagen att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande, och dit hör inte handeln.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.