När den kanadensiska dollarn gick om den amerikanska fick svenske Johan Järner att göra. Han är egenföretagare och jobbar som golvmäklare på Chicagobörsen.
Han tjänar pengar på kanadensisk dollar
Mest läst i kategorin
Den kanadensiska dollarns starka frammarsch gentemot den amerikanska dollarn har skapat ett ökat intresse bland kunderna på Chicagos börser.
– Vi ser mer trading nu än tidigare. Att den kanadensiska dollarn förr eller senare skulle testa att gå om den amerikanska var nog de flesta överens om. Men att det skulle ske så snabbt kom som en överraskning, säger Johan Järner, golvmäklare på Chicago Mercantile Exchange.
Han har handlat med optioner av den kanadensiska dollarn i snart tre år och är egenföretagare vilket innebär att investerare ger honom kapital att handla för.
– På så sätt skyddar jag mig från att gå i personlig konkurs om jag skulle förlora på min trading.
I gengäld tar investerarna (andra börsmäklare) en del av vinsten, 35 procent, och kan dra sig ur när som helst.
Johan Järner har ”ingen åsikt” om huruvida den kanadensiska valutan kommer att stärkas, eller försvagas, gentemot den amerikanska.
– Jag köper optioner till mitt köp-pris, sälja dem till mitt säljpris och tjänar pengar på mellanskillnaden. Det kallas för ”Trading with edge”. Eftersom handeln är ganska ensidig får jag ofta en optionsportfölj som jag måste hantera. Det ökade intresset för handel med kanadensiska optioner det senaste året har därför varit bra för mig eftersom det har inneburit mer ”edge”.
Alltså bra för plånboken. Johan Järner har nämligen ingen fast månadslön utan lever på 65 procent av vinsterna.
– Istället avgör jag i samråd med investerarna när det är lämpligt att distribuera vinsterna. Eftersom min inkomst bara är prestationsbaserad betyder är den väldigt olik och oregelbunden.
Årsinkomsten varierar. I år ligger den på drygt 1,5 miljoner kronor.
Klockan 7.20 lokal tid öppnar Chicago Mercantile Exchange sina slussar och telefonsamtal från hela världen strömmar in till golvhandlarna. Sen följer arbetsdagar som han beskriver som aningen riskfulla.
– Jag tar alltid den andra sidan av kundernas spekulationer. Om de har rätt – och tjänar pengar på sina optioner förlorar jag samma mängd. Men, utan att gå in på detaljer, kan jag skydda mig mot den risken.
Det första han gör när han kommer till jobbet är att kontrollera gårdagens transaktioner. Ofta upptäcker han fel, vilket inte är så konstigt, eftersom alla överenskommelser på golvet är muntliga eller i form av handsignaler.
Johan Järner gillar att arbeta i en ”fartfylld bransch” där många beslut måste tas snabbt.
– Ofta rör det sig om sekunder. Jag uppskattar att vara självständig och inte ha någon annan som tar beslut för mig. Om jag vaknar en morgon och inte känner för att gå till jobbet kan jag stanna hemma utan att någon har några som helst synpunkter.
Även om han tjänar bra så är jobbet osäkert och som egen företagare har han inte de förmåner (sjuk-pensionsförsäkring eller betald semester) som företagsanställda brukar få i USA.
– Stämningen på handelsgolvet kan också vara ganska hätsk många gånger och man bör ha lite skinn på näsan.
Handelsgolvet är fullt av liv och män i färgglada kavajer (”jag är en utav dem”) som står med händerna i vädret. Men Johan tror att de de hetsiga färgklickarna på golvet är en utdöende ras.
– Sakta men säkert sker en successiv omvandling från ”open outcry” till en alltmer elektronisk marknad. Inom några år kommer jag säkert sitta framför en dator istället för att stå på golvet.
Helene Rothstein Sylvesten
08-54587136
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.