Realtid

Han spår ny våg av svenska bolag till Indien

Helene Rothstein
Uppdaterad: 02 maj 2008Publicerad: 02 maj 2008

De stora svenska byggjättarna saknas i Indien,säger Robin Sukhia, generalsekreterare för Sweden-India Business Council.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska företag som etablerar sig i Indien är nu inne på fjärde vågen.

– Första vågen var Ericsson och Swedish Match för hundra år sedan. Sedan kom andra vågen på sextio- och sjuttiotalet med företag som Atlas Copco och Alfa Laval, på åttio- och nittiotalet var det Ikea, Volvo och Oriflame. Nu etablerar sig alla möjliga bolag.

De som framförallt utmärker sig, förutom storbolagen, är företag som etablerar sig inom industriprodukter.

Robin Sukhia säger att fler svenska företag skulle ha kommit in på den indiska marknaden för länge sedan. Men ännu är det inte för sent. På senare tid har den byråkratiska processen vid etablering lättats upp.

– De bitarna är betydligt enklare och det har blivit lättare att registrera ett bolag.

Svenska bolag som det behövs fler av är framförallt inom miljöteknik, infrastruktur och bilkomponenter, men de flesta områden är heta.

Från år 2000 fram tills i år satt Robin Sukhia i styrelsen för det indiska it-bolaget A3TL som sysslar med it-konsulting och rekryteringstjänster.

Samtidigt var han investeringsansvarig för det svenska riskkapitalbolaget Affärsstrategerna vars fokus ligger på it, telekom och medicinsk teknik.

ANNONS

2005 tillfrågades han av styrelsen i Sweden-India Business Council om han ville bli generalsekreterare för organisationen.

Uppdragen var att få upp medlemsantalet samt sprida en mer uppdaterad bild av Indien.

Den vanligaste myten om landet var då att det var lättare att tjäna pengar och göra affärer i Kina än i Indien.

– Nu är den vanligaste missuppfattningen dessvärre densamma, men lyckligtvis betydligt mindre. Bilden av Indien har äntligen börjats nyanserats till det mer moderna som landet har att erbjuda.

Robin Sukhia talar om en attitydförändring från det svenska näringslivet.

– För tre år sedan var det extremt trögt i svensk media. Det var bara Kina Kina Kina. Att media har uppmärksammat Indien har lett till att företag fått upp ögonen för Indien.

Det märks inte minst på Exportrådet som slagit upp flera kontor. De senaste två åren året har rådet slagit upp ett nytt i it-staden Bangalore, ett till i Delhi och nyligen ytterligare ett i Mumbai.

– Om jag ska nämna bolag som går extra bra just nu är Ericsson bra exempel på stort bolag med nya jätteordrar. Ett mindre bolag som går bra är Karlskronaföretaget Roxtec.

ANNONS

Förra året beslutade den indiska regeringen att investera 350 miljarder dollar på infrastruktur. I ett samarbete med landets företag kan satsningen närma sig upp emot 700 miljarder dollar, enligt Robin Sukhia.

Infrastruktur, vägar, telekom är stort. Trots det, påpekar Sukhia, har Skanska och NCC valt att inte stanna kvar i Indien.

– De vill vara nummer ett eller nummer två på sina marknader. Skanska var ju delvis med i uppbyggnaden av tunnelbanan i Delhi men drog sig ur 2003 eller 2004, säger Robin Sukhia.

– Men vi hoppas verkligen att de ändrar sin inställning. Inom de närmsta 20–25 åren kommer Indien vara en enorm tillväxtmarknad. Det är inget snack om saken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]