Realtid

Han hjälpte Karnell köpa Kasthall

Martin Lindgren
Uppdaterad: 27 sep. 2010Publicerad: 27 sep. 2010

Mattföretaget Kasthall köptes i somras av riskkapitalbolaget Karnell. Advokat: Lennart Kanter på Nord & Co. Realtid.se har talat med Karnells Hans Karlander.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fredags rapporterade Realtid.se:s juridikredaktion att advokatbyrån Hannes Snellman köpt en 150 kvadratmeter stor väggmatta från Kasthall, designad av konstnären Ulf Rollof.

Vid en kontroll av vem som äger Kasthall visade det sig att riskkapitalbolaget Karnell, av Realtid.se:s läsare kanske mest kända för sitt innehav Struktur, i juni köpte Kasthall av de tre privatpersoner som fram till dess ägde det. De hade i sin tur ägt det sedan mitten av 1990-talet.

Hans Karlander är en av Karnells två grundare – han grundade det med Patrik Rignell, som också kom från Procuritas – och var på Hannes Snellmans invigning av mattan. Dagen efter berättar han om företagsköpet för Realtid.se.

– Planen är att företaget ska växa ordentligt under de närmaste tre fyra åren, vi bygger ut både kapaciteten på tillverkningen i Kinna och distributionen.

Är det inte billigare att tillverka i Fjärran Östern om ni vill tillverka mer?

– Jo, säkert, men det var inget alternativ, säger Karlander och berättar om hur han ser på Kasthallmattorna: de är nästan lika exklusiva som ett konsthantverk av världsberömda textilkonstnärinnan Märta Måås-Fjetterström (1873-1941), och därmed raka motsatsen till lågkostnadsproduktion och barnarbete.

Kasthall finns inte bara på Hannes Snellman, utan är över huvud taget poppis på flottare kontor – särskilt advokatbyråer.

En Kasthallmatta med Claesson Koivisto Rune-mönstret ”Pinstripe” ligger exempelvis i korridorerna på Vinge i Stockholm. Samma – eller åtminstone ett liknande – mönster finns även på Hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget. Hotellet blev i februari 2008, en månad efter sitt öppnande, stämda för mönsterplagiat av just Kasthall på grund av mattan (se DN-artikel här), en tvist som Borås Tidning rubricerade med ”Trampa inte på vår matta”.

ANNONS

I maj 2009 rapporterade TT att tvisten lösts med förlikning: Kasthall och formgivarna fick betalt och en ursäkt, mattan fick ligga kvar av miljö- och resursskäl, och arkitekt Gert Wingårdh förklarade det hela med ”olycksfall i arbetet”.

Realtid.se ringer Wingårdh för att höra hur olyckan gick till.

– Det är inte samma mönster, men det är snarlikt, säger stjärnarkitekten från en bil som åker genom en tunnel i Köpenhamn, men avböjer att utveckla saken vidare med hänvisning till att det skett en förlikning.

Vilka jurister som var inblandade i hotelltvisten är okänt. Vid Karnells köp var däremot Lennart Kanter på Nord & Co med som juridisk rådgivare. Kanter är för Realtid.se:s läsare kanske mest känd som den som företrädde Björn af Kleen i hans och bokförlaget Weylers tvist med friherren Carl Gripenstedt om vad som sagts och inte sagts inför Gripenstedts rätt att tacka nej tillmedverkan i af Kleens bok. Kanter vann den tvisten.

– Vi har jobbat med Lennart Kanter tidigare, i samband med att vi 2003 förvärvade en massa- och pappersverksamhet i Värmland, Wermland Paper, säger Hans Karlander (detta hände på Procuritas tid, innan Karnell var fött). Han säger även att Karnell brukar arbeta med flera olika jurister i olika ärenden.

Hur mycket Karnell köpte Kasthall för är hemligt. Under 2009 omsatte den koncern som hade Kasthall Mattor & Golv AB som moderbolag 167 Mkr enligt Affärsdata, och gjorde ett resultat före skatt på 0,9 Mkr.

I år har omsättningen ökat kraftigt, enligt tidningen Dagens Handel:

– Hittills i år har omsättningen ökat med 30 procent för våra egenproducerade produkter jämfört med samma period förra året. Nästa år räknar vi med investeringar i storleksordningen åtta till tio

ANNONS

miljoner kronor i maskiner och två till tre miljoner i fastigheten, sade Kasthalls marknadskoordinator Gunilla Winroth till tidningen i samband med att bolaget den 13 september i år för första gången på 50 år införde treskift.

I år har enligt Winroth 20 personer nyanställts, och sju miljoner kronor har investerats i nya maskiner, i fastigheten och i utbildning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]