I hård konkurrens stod han som segrare.
Han är årets bolagsjurist
Mest läst i kategorin
Under gårdagen höll Bolagsjuristernas förening ett av sina två årliga möten i Näringslivets Hus på Östermalm i centrala Stockholm.
Det mötet som infaller under våren brukar, liksom igår, vara mer öppet för allmänheten och bjuda på externa talare.
Nytt för i år var att föreningen, tillsammans med Vinge och tidningen Affärsvärlden korade Årets bolagsjurist.
De nominerade presenterades med ambitiösa filmer som spelades upp för publiken som bestod av andra jurister.
Efter varje film applåderade publiken och när vinnaren senare stegade fram – Mats Lönnkvist – fortsatte publiken att klappa händerna under det att han höjde den tunga smidestatyn över sitt huvud i en sann segergest.
Framme vid podiet sade Lönnkvist att kraven på bolagsjuristen har ökat i takt med att regelverken blir allt mer komplexa.
– En bra bolagsjurist har mod, hög integritet och en bra moralisk kompass, sade han till sina kollegor och tillade att han delar priset med andra på SAS juristavdelning.
Mats Lönnkvist betonar att en bolagsjurist finner professionella utmaningar och stimulans i såväl goda som dåliga tider.
– I ett företag som har det tufft kan rollen vara än mer stimulerande emellanåt.
Han hoppas vidare att en tradition av Årets bolagsjurist har inletts och att detta pris ska delas ut i framtiden, många gånger om.
Det är första gången som Årets bolagsjurist utses. Cecilia Sternius är ordförande för föreningen:
– Det är ett viktigt pris eftersom bolagsjuristernas ofta arbete ofta sker i skymundan. Det är viktigt att belysa att det finns massor av jätteduktiga jurister som gör enorma insatser, säger hon till Realtid.se.
Bolagsjuristernas förening startades år 1954. År 2000 hade föreningen runt 400 medlemmar. Med åren har stadgarna ändrats och nu är snart 900 bolagsjurister medlemmar i den ideella föreningen.
– Bolagsjuristerna är ganska anonyma som grupp. Vår främsta roll är att hjälpa arbetsgivarens verksamhet att bli så framgångsrik som möjligt, ofta görs det arbetet i det fördolda.
Vad kan advokatbyråerna göra i takt med att deras intäkter viker?
– De måste bli bättre på att förstå sina klienters utmaningar och framtidsplaner.
Det har man sagt länge?
– Ja, men det finns väldigt hårt satta strukturer som man bör fundera över; både från deras och vår sida. När vi köper tjänster kan vi ibland stirra oss blinda på priset istället för att se till vad arbetet är värt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.