Realtid

Halva Volvos miljardförlust på räntederivat

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 feb. 2009Publicerad: 06 feb. 2009

UPPDATERAD (6) AB Volvo redovisar en förlust på 2 510 miljoner kronor för fjärde kvartalet, varav en stor del berodde på räntesäkringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyhetsbyrån Direkt skriver att Volvos resultatpost ”Övriga finansiella intäkter och kostnader” påverkades negativt med 1.081 miljoner kronor under fjärde kvartalet.

Miljardsmällen beror enligt Direkt främst på kraftigt sänkta långräntor under kvartalet.

Resultatposten kommer fram via en marknadsvärdering av så kallade derivat, som används för att ”säkra ränteexponering” i Volvos kundfinansieringsportfölj.

Volvo understryker dock att derivaten kommer att behållas till förfall, vilket gör att marknadsvärderingen över tid varken uppges påverka Volvos resultat eller kassaflöde.

Det skriver Volvo i sin resultatrapport enligt Direkt.

TT skriver att AB Volvo redovisar en förlust på 2 510 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med vinsten på 5 609 miljoner kronor samma period året före. Aktieanalytikerna hade i snitt spått en vinst på 231 miljoner kronor.

Försäljningen minskade med nio procent till 77 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 2 kronor per aktie.

ANNONS

Orderingången på lastbilar sjönk med 82 procent under fjärde kvartalet till 13 678 bilar. I Europa var orderingången negativ, -1 549 lastbilar.

För helåret 2009 räknar Volvoledningen med att den europeiska marknaden ska uppgå till 180 000-220 000 lastbilar. I Nordamerika är motsvarande siffra 165 000-185 000.

Under 2008 och 2009 har totalt 16 255 fast anställda, visstidsanställda och inhyrda konsulter fått veta att de kommer att få lämna koncernen, enligt rapporten. 7 670 av dem finns i Sverige.

Enligt rapporten har Volvo 23,6 miljarder kronor i likvida medel och kortfristiga placeringar. Under 2009 förfaller lån till ett värde av 15 miljarder kronor.

Till följd av det rådande marknadsläget vågar inte vd Leif Johansson sig på att ge en prognos för lastbilsmarknaden.

Raderna av minuskolumner i orderböckerna ger en något skev bild, då den måste korrigeras för koncernens minskade lagerhållning och den svårbedömda annulleringsvågen på lastbilsmarknaden, enligt Leif Johansson.

– Den bästa bilden av situationen får man genom att titta på den faktiska försäljningen, inte orderboken, säger han.

Någon nyemission verkar dock inte vara nära förestående:

ANNONS

– Om vi trodde vi skulle behöva göra en nyemission inom den närmaste framtiden skulle vi inte dela ut 4 miljarder kronor (till ägarna) i dag, säger Johansson som dock räknar med att det blir nödvändigt att besluta om ytterligare produktionsstopp under 2009.

På finansieringssidan löper lån för 15 miljarder kronor ut under 2009, varav merparten under första kvartalet, enligt finanschefen Mikael Bratt.

– Det är fortfarande är ett ganska bra resultat. Första delen av året har gått bra, men det är klart, tittar man på slutdelen är det ju lite annorlunda, kommenterar verkstadsklubbens ordförande Olle Ludvigsson.

Han är dock inte speciellt bekymrad för AB Volvos framtid.

– Det görs investeringar i framtida produkter, och vi ligger i framkant.

– Förhoppningsvis stabiliseras finanskrisen snart så att kunderna vågar handla igen.

Efter fem minuters handel hade Volvoaktien stigit med 13 procent på Stockholmsbörsen.

Det finns en rad faktorer i det dystra bokslutet som förklarar fredagsmorgonens rusning efter Volvo-aktien, enligt Magnus Axén, verkstadsanalytiker på Evli Bank.

ANNONS

– Marknaden hade ännu lägre förväntningar. Och risken för en nyemission är, åtminstone i det korta perspektivet, borta, säger han till TT.

– Att Volvo väljer att dela ut gör att det är väldigt osannolikt att företaget i nästa stund skulle annonsera en nyemission, tillägger han.

Enligt Axén visar Volvo även styrka, i ett oväntat positivt kassaflöde och genom att Volvo trots den djupa lågkonjunkturen kan tjäna pengar på lastvagnarna.

I samband med bokslutet meddelas vilken ersättning vd Leif Johansson får för 2008. Hans fasta lön är 12,3 miljoner kronor. Sedan får han 3,4 miljoner kronor i rörlig ersättning och 46 000 i ett vinstdelningsprogram.

Totalt får han alltså 15,7 miljoner kronor i lön under 2008, vilket är minskning med 22 procent jämfört med 2007.

TT/Realtid.se

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]