Stockholms nyaste advokatbyrå bär Krister Hansens efternamn. Han är advokaten som ansvarade för Linklaters nordiska PE-team. Nu gör han comeback som en av fem delägare på en byrå som väljer bort den klassiska M&A-pyramiden för senior rådgivning.
Hallå Hansen!
Mest läst i kategorin
När Krister Hansen lämnade Linklaters förra våren hade han inte bestämt sig för vad han skulle göra. I samband med avhoppet sa han att det var dags att ”göra något annorlunda”, något helt annat.
Men så kom hösten. Barnen började skolan. Krister hade lite olika projekt på gång men för att få struktur på tillvaron tog han kontakt med gamla träningskompisen, Fredrik Granström som hade en ledig plats på sitt kontor. Efter ett tag började de prata om att de skulle starta något ihop.
– Jag saknade transaktionspulsen trots allt. Jag ville jobba i ett sammanhang, med personer jag trivs med, säger Krister Hansen när vi möter honom på Engelbrektsgatan 1, vid Humlegårdens ena hörn.
Den nya advokatbyrån är strukturerad som ett true partnership mellan de fem delägarna vilket innebär att vinsten delas lika mellan Krister Hansen, Ola Wiklund, Andreas Hager, Fredrik Granström och Konrad Ziobro.
– Vi är ganska low profile. Vi kommer inte gå omkring på stan och säga att vi ska bli bäst på M&A. Vi har ett annat angreppssätt, säger Krister Hansen.
– Vi hoppas bli en naturlig samtalspartner till våra klienter, säger Konrad Ziobro som istället för att gå tillbaka till Linklaters anslöt sig till den nya firman i april.
Den nya byrån ska stå på tre ben: healthcare, online gaming och management advisory.
Att det blev just dessa tre områden beror på de bakgrunder som delägarna kommer ifrån. Inom healthcare-sektorn har Andreas Hager och Fredrik Granström lång erfarenhet. Förutom att driva eget har Granström bland annat varit bolagsjurist på nuvarande AstraZeneca. Andreas Hager är juridiskt sakkunnig inom patientdatajuridik i vårdens informationssystem och drivs av att höja kvaliteten inom vård- och omsorg.
Online gaming har Ola Wiklund specialiserat sig på. Han kommer från det akademiska hållet, har varit docent vid Stockholms universitet, tjänstgjort vid EG-domstolen i Luxemburg och har lång erfarenhet av EU-processer i såväl svenska domstolar som EU-domstolen. Lite senare i livet gjorde han byråkarriär; först som delägare i Wistrand advokatbyrå, senare på Gernandt & Danielsson.
Wiklund hjälpte flera spelbolag när de började att etablera sig på den svenska marknaden och det uppstod oklarheter kring om de kunde bedriva verksamhet i Sverige trots svenskt förbud, eller om det svenska förbudet stred mot EU:s regler.
Vad gäller det tredje benet: Management advisory så är detta på sätt och vis en ny produkt på den svenska legala marknaden. Det handlar om att hjälpa ledningsgruppen vid deras investeringar i samband med private equity transaktioner, där toppcheferna själva går in som delägare vid sidan av exempelvis en private equity-fond.
– Det handlar om att ge trygghet till management. De är ofta väldigt kompetenta personer i ledningsgruppen men de saknar egna ombud när de ska skriva på kontrakt som kan vara 30 sidor långa – en typ av avtal som de aldrig har sett. Vi vill att management ska gå in med öppna ögon i investeringen, säger Konrad Ziobro som jobbade länge tillsammans Krister Hansen på Linklaters.
De berättar att det i ledningsgrupper ofta finns någon som känner en advokat som kanske är väldigt erfaren på mindre fastighetstransaktioner men saknar kunskap kring PE-transaktioner.
– Det vi gör är att hjälpa management eftersom det är ett bra sätt att undvika missförstånd, säger Krister Hansen som menar att det inte är ovanligt att man pratar förbi varandra men om en vd har haft en egen rådgivare så slipper missförståndet att skapa osämja mellan parterna.
Ett exempel på ett typiskt uppdrag är Nordic Capitals försäljning av Permobil till Investor för 5,1 miljarder där Hansen biträdde ledningen i förhandlingarna med köpsidans advokater från Roschier. I transaktionen i övrigt var Mannheimer Swartling den stora legala rådgivaren åt Nordic Capital. Och det är också så den nya firman vill jobba. De ska inte konkurrera med de stora advokathusen utan snarare ses som ett komplement till dem.
Inom alla områden vill de bli mer av en långsiktig ”samtalspartner”. Förhoppningen är att de ska bistå med en djupare förståelse för de branscher som de verkar inom. Det är delvis en annan syn på rådgivarrollen. Ta till exempel online gaming där aktörerna sponsrar idrottsklubbar och då måste man som rådgivare förstå idrottsvärlden. Krister Hansen igen:
– Vi vill jobba närmre verkligheten, närmre affären. Den klassiska M&A-upplägget, som är väldigt lönsamt, bygger på en pyramidstruktur där delägare ska sysselsätta en massa människor. Vi drivs inte av det, lönsamhet är också viktigt för oss, men vi har inte den modellen som trigger. Det som driver oss är att göra något kul och meningsfullt. Fokus ligger på senior rådgivning.
Hur kom ni fram till det?
– Vi har olika perspektiv på samma sak, säger Andreas Hager och fortsätter:
– Alla vi har ett intresse för dialog. Vi har intresse för kommersiella verksamheter men också ett bredare intresse för samhällsförändring; ett intresse som är lite större än exakt det vi håller på med för stunden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.