Realtid

Hagamannen blir SVT-drama

Helene Rothstein
Uppdaterad: 23 sep. 2009Publicerad: 23 sep. 2009

"Vi hoppas på en fördjupad bild." Det säger Uppdrag Gransknings Nils Hanson om SVT:s nya serie om fyra rättsfall som skakat Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hagamannen, Rödeby, Skandia samt det kriminella gängets utpressning av ett par restaurangägare i Göteborg är fyra rättsfall som alla skapat stora rubriker. Nu dramatiseras fallen i SVT.

Nils Hanson, från Uppdrag Granskning har, tillsammans Annika Holmberg, varit projektledare i tv-produktionen Fallet.

– Det har varit en spännande resa. Jag har varit med att bidra med research och hållit i den dokumentära delen, Annika har hållit i dramabiten. Grundidén att kombinera drama med samhälle, säger han till Realtid.se.

Dramadokumentär har funnits länge som begrepp men nu görs fyra program av fall som skakat nationen. De kommer alla att följas av en diskussion, berättar Hanson.

Tanken med dramatisering är att lättare kunna begripa vad det var som hände.

– Att få en annan och djupare insikt. Med dramans hjälp kan man återskapa händelser i scener. Det är ett problem som man ofta känner som samhällsjournalist; det är svårt att återskapa en scen eftersom det redan har hänt. Men det blir lättare nu.

Hagamannen är först ut i serien. Det fokuserar på de sista dagarna innan gripandet och tar upp det verkliga mysteriet att en helt vanlig familjefar kan göra sig skyldig till så grova brott.

– Det är stramt och berättat med återhållsamhet, säger Nils Hanson.

ANNONS

Hur har ni tänkt kring de närstående?

– Så långt som möjligt har vi skonat dem som har drabbats. Vi har lyckas komma i kontakt med vissa, inte alla, och erbjudit många av de inblandade att ta del av materialet innan.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Blandade. En del positiva, andra negativa.

– Många av de inblandade skulle helst se att vi inte gjorde det här.

Men?

– Vi bedömer att det finns ett stort allmänintresse, att det finns fog för att publicera detta och försöker skona de berörda.

Hur då?

ANNONS

– Genom att exempelvis anonymisera dem, inte nämner dem med deras riktiga namn och som sagt, stramt berättat. Det blir inga smaskiga detaljer.

Vilket program har varit svårast?

– Alla har sina problem. Rödeby var svårt att jobba med eftersom där fanns unga människor.

– Skandia var svårt att jobba eftersom det är så komplicerade turer. Det handlar ju om misstänkt ekonomisk brottslighet och de är ju ofta väldigt komplicerade. Det är ofta en del av upplägget. Det är svårt att göra det begripligt för tittaren.

Vad hoppas du att tittare får ut av det här?

– Att man får nya insikter, en djupare bild av det som hände.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]