Realtid

Grupptalan inom EU stöter på patrull

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 mars 2007Publicerad: 06 mars 2007

EU-kommissionens förslag om att det ska bli möjligt för missnöjda konsumenter att föra grupptalan gentemot företag över nationsgränserna är kontroversiellt. Affärsjuristen Peder Hammarskiöld tror att förslaget faller när Tyskland säger sitt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige är meningarna delade om fördelarna med kommissionens förslag, och vissa menar att det knappast kan ligga i konsumenternas intresse att det genomförs.

Förslaget är ett led i åtgärder för att stärka de europeiska konsumenternas ställning gentemot företag i samtliga medlemsländer. Tanken är att en missnöjd kund ska ha lika stora möjligheter att klaga på ett företag oavsett om detta finns i hemlandet eller i något annat EU-land.

Tanken är också att den gemensamma marknaden inom EU blir mer effektiv om det samtidigt blir mindre riskfyllt för konsumenterna att handla över nationsgränserna.

– Grupptalan är viktigt för det ger konsumenterna en motvikt gentemot framförallt större företag, säger Meglena Kuneva, EU-kommissionär med ansvar för konsumentfrågor, till tidningen Financial Times.

Regler för detta finns i många enskilda medlemsländer, men det nya är att de enligt förslaget ska vara gemensamma för hela EU.

– Allt som gör det lättare för konsumenter att höja sin röst och föra talan för sin sak är positivt, säger Per Magnusson på Konsumentombudsmannens sekretariat.

– Vår erfarenhet här hemma är emellertid att grupptalan kan dra väldigt långt ut på tiden, fortsätter han, och menar att framtiden får utvisa hur effektivt det blir i praktiken.

Det finns emellertid de som är mer direkt negativa till idén från EU-kommissionen.

ANNONS

– Det här är en amerikansk processform som inte passar i Europa, säger Peder Hammarskiöld på advokatfirman Hammarskiöld & Co.

– Det blir väldigt dyrt, vilket i slutändan slår mot just konsumenterna, säger han vidare, och menar att det europeiska systemet med myndighetsskydd gör att ett system med grupptalan helt enkelt inte behövs.

– Här har vi ju istället ett system med pilotmål, där ett utslag blir vägledande för liknande mål, säger Hammarskiöld, som inte heller tror att förslaget överhuvudtaget kommer att genomföras.

Enligt uppgifter strider förslaget nämligen mot författningen i Tyskland, och Hammarskiöld tror därför inte att tyskarna kan gå med på att det går igenom, i vart fall inte i det korta perspektivet.

Uttalanden från EU-kommissionen med Kuneva i spetsen tyder emellertid inte på att förslaget skulle vara på väg att dras tillbaka, snarare tvärtom.

– Den gemensamma marknaden skulle kunna vara världens största marknad, men består i dag av 27 separata mini-marknader, säger hon för att poängtera det viktiga i att hennes förslag godkänns.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]