Realtid

Gripenaffär vållar politisk strid

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 okt. 2007Publicerad: 17 okt. 2007

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar Thailands köp av det svenska stridsplanet Gripen. Men både affären och han får hård kritik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Thailändska flygvapnet bekräftar att landet kommer att köpa det svenska stridsplanet Gripen. Thailands flygvapenchef Chalit Pukphasuk säger att Thailand köper sex svenska Gripenplan, uppger Reuters.

Köpesumman uppges vara 3,7 miljarder kronor.

– Låt oss konstatera att det nu ska följa förhandlingar, men vi välkomnar ju att det finns ett intresse för Jas Gripen. Det görs betydande ansträngningar, det påverkar jobb och ekonomi här hemma i Sverige, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han fick även frågan om huruvida Thailand är en demokrati.

– Det är ett land som är på väg mot demokrati igen. Det är utlyst val till den 23 december efter det att det thailändska folket röstat fram en ny konstitution i en folkomröstning. Det finns ett regelverk som naturligtvis ska följas när man tar den här typen av beslut. Det ska nu följa förhandlingar, men det är ett land på väg tillbaks till demokrati och det måste vi naturligtvis notera med glädje, sade Fredrik Reinfeldt.

– Jag gillar inte militärkupper. Vi förutsätter naturligtvis att det regelverk som finns följs och att det kommer en demokrati på plats, grundad på den konstitution som det thailändska folket röstat för.

Men Svenska Freds generalsekreterare dömer ut affären helt.

– Det är helt uteslutet att Sverige skulle sälja Jas till Thailand. Det är en militärdiktatur, säger Svenska Freds generalsekreterare Ola Mattsson till TT.

ANNONS

Utöver militärkuppen pekar han på konflikten i södra Thailand och en allmän upprustning i regionen.

– Den svenska staten ska inte bidra till en upprustningsspiral i området. Det strider ju mot vår utrikes- och säkerhetspolitik också.

Svenska Freds reagerar på att den svenska staten framstår som säljare i Gripenaffären. Oerhört märkligt, anser Ola Mattsson:

– Det innebär att den svenska regeringen har haft kontakter med militärdiktaturen.

Till saken hör att Thailand valde det svenska stridsplanet framför USA:s F 16 – enligt nyhetsbyrån Reuters källa eftersom USA inte får sälja till länder vars regeringar avsatts genom kupper.

Utrikesminister Carl Bildt är trots invändningarna nöjd med beskedet från Thailand.

– Detta är självfallet en stor framgång. Det innebär återigen ett erkännande av att Sverige som en liten nation kan prestera teknologi i absolut toppklass, att vi i hård konkurrens både med de bästa amerikanska flygplanen och de bästa ryska flygplanen, som alls inte är dåliga, förefaller att ha vunnit det här kontraktet, sade utrikesminister Carl Bildt vid en pressträff.

På frågan om det är lämpligt att sälja stridsflygplan till Thailand, som i dag styrs av en militärdiktatur, svarade Bildt med samma bedömning som statsministern:

ANNONS

– Ja, jag bedömer att Thailand är på väg till en återgång till demokratiskt och konstitutionellt styre.

Miljöpartiet reagerar starkt på utrikesministerns uttalanden och anser att det är ”ofattbart” att utrikesminister Carl Bildt välkomnar försäljningen.

”Det vore ett hån mot våra regler för vapenexport om den här affären går igenom. För mig står det klart att det inte är förenligt med gällande regler att sälja Jas 39 Gripen till militärdiktaturen Thailand”, säger Peter Rådberg som är miljöpartistisk ledamot i försvarsutskottet i en kommentar.

Partiet hänvisar dessutom till den väpnade konflikten i södra Thailand.

Thailändska regeringskällor talade i går om tolv plan i två omgångar om sex. Det slutgiltiga beslutet om den andra omgången väntas till efter Thailands val.

De första sex planen ska köpas under 2008-2012 och den andra omgången ”så snart som möjligt”, enligt flygvapenchefen, skriver Reuters.

Han sade också att även om man skulle föredra att också resten av flygflottan blir Gripen-plan avgörs det alltså av den nästa regeringen och landets ekonomi.

Vad som nu kommer att ske är förhandlingar mellan den thailändska staten och den svenska staten.

ANNONS

Några besked om eventuella motaffärer gavs, enligt uppgift, inte under presskonferensen men den thailändske flygvapenchefen.

Kampen har stått mellan Gripen, ryska Su-30 och USA:s F 16. Enligt branschmedier på internet var den nu störtade premiärministern Thaksin Shinawatra ytterst nära att skriva under en beställning av Su-30, men kuppen i fjol verkar ha avgjort saken till det svenska planets fördel.

Kuppen diskvalificerar nämligen också F 16 enligt nyhetsbyrån Reuters källa:

– Vi föredrog F 16 CD framför Gripen, men amerikanerna får inte sälja vapen till länder vars regeringar har avsatts i kupper, sade källan, som varit inblandad i urvalsprocessen, i går.

Demokratin i Thailand återupprättas inte fullt ut förrän efter det parlamentsval som ska hållas den 23 december i år.

Sedan militärkuppen i landet har Thailands militärledda regeringen godkänt en 66-procentig ökning av militärens resurser.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]