Nu kan 400 miljoner människor resa från norra polcirkeln i Norge till Portugal utan att visa pass.
Gränser i Schengen öppnades
Mest läst i kategorin
Nio länder, främst i före detta östblocket, monterade på fredagen ner gränshinder sedan de blivit medlemmar i Schengen. Därmed kan 400 miljoner människor resa från norra polcirkeln i Norge till Portugal utan att visa pass.
– Människors fria rörlighet är en av de viktigaste rättigheterna, sade EU-kommissionens president José Manuel Barrosso när han hyllade att Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien förenas med de 15 andra länder som redan ingår i Schengen.
Många europeiska ledare välkomnade att de interna gränserna monteras ner som ett tecken på att kontinenten har kommit över uppdelningen under kalla kriget. Andra har uttryckt farhågor för ökad brottslighet och illegal invandring.
Österrikes förbundskansler Alfred Gusenbauer och Slovakiens premiärminister Robert Fico sågade ner gränshindret vid Berg-Petrzalka mellan de båda länderna som inledning på ett tre dagar långt firande .
– Från midnatt i natt kan du resa 400 mil från Tallinn i Estland till Lissabon i Portugal utan några gränskontroller, sade Fico.
De baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen var först ut med att markera nyordningen vid midnatt. De centraleuropeiska länderna följde efter en timme senare och sist ut var Malta.
– Det är logiskt att Lettland och andra nya medlemsstater tar det här steget för ytterligare integration i EU, sade Lettlands utrikesminister Maris Riekstins.
Myndigheter i Estlands huvudstad Tallinn hade ordnat en välkomstorkester för Viking Lines Rosella, som var första fartyget att anlända till stadens hamn efter att den gamla gränsen fallit.
I fördraget finns också regler om invandring, lag och ordning i Schengen-zonen. EU uppskattar att cirka 1,4 miljarder dollar (drygt 9 miljarder kronor) använts för att öka säkerheten vid de nya, yttre gränserna.
Storbritannien och Irland är inte medlemmar i Schengen, och de nya EU-medlemmarna Bulgarien och Rumänien släpps ännu inte in. Friheten att resa utan pass stöds heller inte fullt ut i medlemsländerna.
En tysk polisorganisation varnade för att utvidgningen kan utlösa en våg av brottslighet, och enligt en opinionsmätning i Österrike var hela 75 procent av de svarande emot att gränshindren monteras ner.
På den slovakiska sidan fanns också oro.
– Det kommer att göra det möjligt för fler kriminella att komma till exempel från Österrike, främst från den turkiska minoriteten, och från forna Jugoslavien, sade Ondrej Kralik, en polis som arbetat elva år vid olika gränsövergångar.
I Warszawa varnade Ilkka Laitinen på EU:s gränsmyndighet Frontex för att illegal invandring kan bli priset Europa får betala för Schengen-utvidgningen.
När människor väl har kommit in i zonen, oavsett om det är legalt eller på annat sätt, är de fria att röra sig i alla medlemsstater, sade han.
Politiska ledare var dock ivriga att tona ner sådana farhågor.
– Schengen handlar inte om kriminalitet och inte om osäkerhet eller fruktan. Det är en större zon av fred, säkerhet och stabilitet, sade Alfred Gusenbauer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.