De höga metallpriserna eldar på efterfrågan på utrustning för gruvbrytning. Sandvik hör till de bolag som gynnas.
Goda tider för Sandvik
Mest läst i kategorin
– Volymmässigt är det definitivt positivt för oss, säger Jan Lissåker på Sandvik.
När verkstadskoncernen för ett par veckor sedan lade fram sin delårsrapport så var det just affärsområdet Mining and Construction som uppvisade den kraftigaste tillväxten. Försäljningen ökade med 31 procent och orderingången med 33 procent under årets tredje kvartal.
En indirekt effekt av de höga metallpriserna är att gruvföretagen investerar i ökad kapacitet, enligt Lissåker, som är ansvarig för Sandviks investerarrelationer.
– Den konjunkturen är väldigt bra just nu, säger han.
Hur mycket betyder metallpriserna för den starka efterfrågan från gruvindustrin?
– Det är väldigt svårt att ha en uppfattning om. Men helt klart är att det bidrar starkt.
Samtidigt påpekar Jan Lissåker att dollarn, den valuta som metallpriserna sätts i, försvagats rejält vilket dämpat den gynnsamma effekten för gruvföretagen.
För många företag innebär högre råvarupriser högre kostnader. Det gäller även Sandvik, men nettoeffekten är snarare positiv, enligt Jan Lissåker.
Råvarukostnader är en väldigt liten del i vår totala kostnadsbild. Så även relativt stora kostnadsökningar får en väldigt marginell effekt på rörelsemarginalen, säger han.
Gruvbolaget Boliden brukar framhållas som en av vinnarna när metallpriserna stiger.
Men tillverkarna av gruvutrustning är mycket mer betydelsefulla för svensk ekonomi än gruvbolagen, säger Magnus Ericsson, vd på konsultföretaget Raw Materials Group (RMG).
Förutom jättarna Atlas Copco, Sandvik och Metso (tidigare Svedala), finns en rad mindre tillverkare i Sverige, säger Ericsson.
– De kör på toppvarv och går fantastiskt bra.
Mattias Olsson, ansvarig för investerarrelationer på Atlas Copco, uttrycker sig mer försiktigt:
– Höga metallpriser är dels positivt för efterfrågan, för det gör att gruvnäringen investerar. Å andra sidan har du en påverkan på insatsvarorna, där vi har sett ett tryck uppåt på priserna, säger han.
Om den totala effekten är positiv eller negativ kan han inte säga.
– Det är svårt att bedöma, det är så många andra saker som påverkar också.
Magnus Ericsson på RMG räknar med fortsatt höga metallpriser nästa år och kanske ända in i 2006. Stark efterfrågan från bland annat Kina ligger bakom.
– Priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå. De kanske inte kommer att stiga så mycket mer när det gäller basmetallerna, men guld kommer fortsätta uppåt, säger han.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.