Realtid

God El snart beredd satsa på fler områden

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 28 dec. 2007Publicerad: 28 dec. 2007

Stefan Krook, God Els vd, berättar att stiftelsen bakom kraftbolaget God El nu tittar på nya möjligheter. Etiska fonder kan bli nästa satsning. Eller ekoturism!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

God El, som i går gick ut med att bolaget går med vinst för första gången, letar efter fler områden att satsa på.

Stefan Krook berättar för Realtid.se att företaget tittar på vilka nya områden som det kan vara intressant för ägarstiftelsen Good Cause att gå in i.

Vad blir det?

– Det är inte spikat än. Närmast till hands ligger abonnemangsprodukter, säger Stefan Krook.

Han kallar det ”tråkprodukter”.

Det låter som att ni ska satsa på bredband och mobiltelefoni?

–Jag har bakgrund inom telekom (Glocalnet). Men telebranschen passar inte riktigt. Den är för dynamisk och det krävs för mycket kapital för att gå in där.

Realtid.se frågar lite nyfiket om det de tittar på möjligheten att erbjuda huslån. Men Stefan Krook vill inte säga mer i dagsläget.

ANNONS

Men det kan röra sig om någon typ av finansiella tjänster.

– Det vanligaste sparandet i Sverige är månadssparande i Sverigefonder och det är noll engagemang och dålig avkastning, säger Claes Hemberg, Avanzas informationsdirekör.

Satsningen på etiska fonder hos flera aktörer har nått hyfsat genomslag, men kan säkert paketeras smartare.

Här skulle en ny aktör kunna dyka upp som ”virtuell operatör” eller mäklare av andras produkter. Alla fondbolag förutom KPA har mäklare som förmedlar placeringar. Avgiften för aktiefonder ligger på drygt 1,2 procent i snitt. Mäklare kan erhålla mellan 0,3 och 0,5 procent i provision.

–Efterfrågan på etiska investeringar ökar, säger Birgitta Hammarström, presschef på KPA.

–En tredjedel av allt kapital i världen är pensionskapital. De pengarna kan göra bra saker eller dåliga, säger hon.

Det behövs nya aktörer inom etiska fonder menar Claes Hemberg.

–Många etiska fonder är väldigt gammelmodiga och trubbiga, de säger nej till självklara saker som vapen och tobak. Vi välkomnar nya hjärnor.

ANNONS

Är ni en tänkbar partner om God El vill starta ett systerbolag, typ God Fond?

–Om vi kan hjälpa dem så är det bra men vi har ingen färdig produkt på hyllan, säger Claes Hemberg.

I dag har Avanza inget liknande, men erbjuder indexfonden Avanza Zero – utan avgifter. På något liknande sätt kan lite fondavgifter tas bort från aktören och skänkas till välgörande ändamål kanske.

–Avanza Zero kostar oss några hundratusen kronor varje år, säger Claes Hemberg.

Ett annat tecken i tiden är sajten Etiska-fonder.se som startades av Roni Bicér och bolaget Fondera AB 2006.

–Jag sålde portalen till en fondmäklare men jag har precis köpt tillbaka den. Tanken med portalen etiska-fonder.se var inte bara att ge information utan också att dra igång en fond-i-fond som investerar i etiska fonder. Men så blev det inte, säger Roni Bicér, som numera jobbar på E-trade.

När Realtid.se nämner att God El siktar på att bredda sin verksamhet, så nappar Roni Bicér.

– Hälsa Stefan Krook att han gärna får köpa min portal! Jag vill att den ska leva vidare, säger han.

ANNONS

Försäkringar är för komplicerade produkter, men samtidigt så är God El ingen producent, utan en modern mäklare som marknadsför sig med det godas slagkraftighet. På det sättet kan fler saker mäklas.

Ett annat område som i dag har några men få ”goda” aktörer är resebranschen. Det finns det goda tåget jämfört med det onda flyget till exempel.

Ekoturism marknadsförs som mer etiskt än mass-charter.

En aktör som jobbar med kvalitetsmärkning på resor är Ekoturismföreningen med sin kvalitetsmärkning Naturens bästa.

– Vi kan plocka fram bra resmål som vi går i god för att de är kvalitetssäkrade. Vill God El gå in i ekoturism kan vi vara en bra samtalspart, säger Per Jiborn, ansvarig för Naturens bästa-märkningen hos ekoturismföreningen.

– När vi startade var önskesituationen att vi skulle plocka russinen ur kakan, men vi upptäckte då att det inte fanns så många russin, säger han.

Det har gjort att man genom kvalitetsmärkningen med olika miljökriterier försöker driva på branschen. Än så länge bara i Sverige. Men de har ambitionen att vidga vyerna geografiskt också.

Finns det utrymme för ett bolag som vi kan kalla God Turism, som förmedlar resor för etiska vagabonder och samtidigt skapar ett överskott som kan skänkas till välgörande ändamål?

ANNONS

– Svensk turism har få säljkanaler och är inte van att jobba med provisioner. Det är en omogen bransch än så länge, säger Per Jiborn.

I God Els ägarstiftelses styrelse finns förutom Stefan Krook också Robert af Jochnick, H&M-arvtagaren Karl-Johan Persson och Ikeahöjdaren Per Ludvigsson. Det bäddar för en spektakulär men samtidigt seriös satsning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]