USA har genomfört den största patentreformen på 50 år. "Alla är vinnare" säger Mattias Pierrou, europapatentombud vid Awapatent.
Glädje över USA:s patentreform
Mest läst i kategorin
– För alla som inte är amerikaner har det blivit lättare att agera i USA, säger Pierrou.
Det var i dagarna, den 8 september, som den amerikanska senaten röstade ja till den största patentreformen i landet sedan 1952.
Nu övergår USA till ett system där den som först ansöker om patent får patent (”first-to-file). Tidigare var det så att den som gjorde en uppfinning fick patent (”first-to-invent”).
Det ledde till tvister om när uppfinningen egentligen gjordes, vilket i sin tur betydde att uppfinnare över hela världen fick föra noggranna labböcker för att i efterhand kunna visa exakt vilket datum som uppfinningen gjorts.
– Nu är det så att den som lämnar in först får rätt till patentet. Precis som i Europa och resten av världen, säger Mattias Pierrou.
Det blir bakslag för processjuristerna?
– Ja, för den typen av processer kommer att försvinna.
Den nya lagen ska signeras av president Barack Obama i veckan. När det gäller implementeringen av de olika delarna i lagen kommer vissa att träda i kraft omgående, medan andra delar tar 1,5 år att få på plats.
– Exempelvis träder ändringar i kraft avseende avgifter redan inom någon vecka, medan det tar 1,5 år innan ”first-to-file” är fullt implementerat.
Även det europeiska systemet med tredje parts begäran om omprövning av beviljade patent kommer att fasas in successivt.
Branscher där tekniken är i snabb utveckling är särskilt berörda av den nya patentreformen eftersom dessa branscher oftast rör fler personer som på varsitt håll sitter och försöker komma på samma sak.
– Det är där det typiskt nog har varit stridigheter om vem som har varit först.
En annan del – som inte heller är kontroversiell i Europa, men nu börjar gälla i USA – är att i anslutning med att ett patent beviljas kan en tredje man komma in och begära en omprövning. Det är till exempel om man sitter inne på information som Patentverket inte lyckats hitta.
Finns det någon förlorare på reformen?
– Nej, alla är vinnare på det här. Fast små företag som bara är verksamma på den amerikanska marknaden måste plötsligt skynda sig att söka patent, istället för att sitta och fila på sin uppfinning.
Att”first-to-file” dröjt så länge i USA ligger det nog principiella skäl bakom, menar Pierrou.
– Att just detta lagförslag har tagit lång tid att få igenom beror dock till del på att man tvistat om hur patentverkets pengar ska få användas till annan offentlig verksamhet.
I USA kommer kongressen att fortsätta basa över hur överskott från patentverket ska användas.
– Mer pengar kommer dock att stanna kvar hos patentverket, som nu i större utsträckning själva får bestämma sina avgifter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.