Realtid

Gjordes bästa finansthrillern 1981?

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 mars 2013Publicerad: 22 mars 2013

Cypernkrisen aktualiserar en film du inte bör missa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att säga att filmen Wall Street har en särskild ställning i finansbranschen är knappast en överdrift. På senare år har den utmanats av sevärda filmer som Boiler Room och Margin Call men frågan är om inte de alla utklassas av regissören Alan J. Pakulas betydligt mindre kända Rollover, eller Det iskalla spelet som den heter på svenska.

Filmen hade premiär 1981 med Jane Fonda och Kris Kristofferson i huvudrollerna, en något udda rollbesättning med tanke på ämnet men väl så passande visar det sig.

Den verkliga behållningen är dock Hume Cronyns tolkning av den distingerande bankern Maxwell Emery som tror sig kunna kontrollera den globala valutamarknaden.

Han får leverera flera ”sanningar” om marknaden i linje med vad vi senare får höra från Gordon Gekko och John Tuld i Margin Call, exempelvis:

”Listen me out! Money, capital, has a life of its own. It’s a force of the nature like gravity, like the oceans, it flows where it wants to flow. This whole thing with the Arabs and gold is inevitable, we’re just going with the tide. The only question is whether you wanna let it go like an unguided missile and raise hell or whether you wanna keep it in the hands of responsible people, keep it channable, keep it quiet.”

Bakgrunden till Rollover är 70-talets historiska händelser som brytningen mellan dollarn och guldet, oljekrisen och framväxten av nya ekonomiska makthavare i Mellanöstern.

Vi ser också den globala ”marknaden” för första gången sammanvävd av ny teknik och nya finansiella instrument.

Filmen har fått kritik för hur den porträtterar araber men till skillnad från Hollywood-stereotypen finns här ett tydligt inslag av den iskallt kalkylerade investeraren som genomskådat det finansiella korthuset USA och nu agerar för att säkra sina tillgångar.

ANNONS

Det sker med hjälp av Maxwell Emery som genom ett hemligt konto låter sina arabiska klienter sakta men säkert växla över dollar till fysiskt guld. Inte för snabbt bara.

Dramat kretsar kring den finansiellt utsatta banken Borough National där mäklarna på handelsgolvet en dag får beskedet att en stor dollarposition inte rullas vidare. Omedelbar bankrutt hotar.

Det är välgjort och de fantastiska New York-miljöerna gör inte filmen mindre sevärd.

Händelserna på finansmarknaderna sedan 2007 har åter aktualiserat Rollover. Den senaste veckans utveckling på Cypern gör den till och med ruggigt angelägen.

Men i fallet Cypern är det inte ”araberna” som är de onda utan snarare EU-vännerna som dragit tillbaka sina tillgångar från ö-nationen som en gång var ett så populärt EU-internt skatteparadis. Nu är det hårda affärsmässiga handskar som gäller.

När bankomaterna gapar tomma och bankerna inte kan infria sina löften om återbetalning blir vårt bräckliga moderna samhällsbygge snabbt något väldigt påtagligt.

Kapitalflykt från banker, darrande valutor och hotande kaos och upplopp är scener som världens centralbanker och regeringar gjort allt för att undvika de senaste åren.

Rollover ställer frågan vad som händer när det till slut inte går att täta sprickorna längre. Se den!

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]