Realtid

Gig-ekonomin kan ge nya fattigpensionärer

Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.
Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 16 jan. 2019Publicerad: 16 jan. 2019

Ett nygammalt fenomen riskerar att göra dagens unga till riktigt fattiga pensionärer. Det kallas gig-ekonomi, vilket är ett trendigare namn för vad det egentligen handlar om. Att försörja sig, helt eller delvis, på tillfälliga påhugg. Det skriver Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension. Hon efterlyser eftertanke, ansvar och tydligare information.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gigen kan handla om allt från att producera Youtube-filmer till att åka hem folk och montera Ikea-möbler. Somligt betalar sig bra – annat inte. Med tillräckligt många uppdrag går det ändå att överleva. I Europa och USA beräknas 20-30 procent av arbetskraften finnas inom gig-ekonomin. Andelen ökar – här också.

Gig-ekonomins fördel är frihet. Jobba när du vill och har lust – och tjäna så mycket pengar du tycker du behöver – just nu. Klart att inte minst unga, kanske med större krav på fritid än på stora inkomster, lockas av det. För vem kan begära att en 25 åring ska fundera på sin pension?

Men även 25-åringar blir gamla. Med nuvarande prognoser om framtida förväntad livslängd kommer många i den generationen att överleva sin 90-årsdag. För att ha mat på bordet då krävs att det finns en pension som är tillräckligt stor för att leva på. För att få den pensionen krävs att du tjänar tillräckligt mycket pengar under ditt arbetsliv vilket betyder att du bör ha hyfsat stadiga inkomster i lite drygt 40 år.

Gig-ekonomin kanske klarar att leverera även det, men det finns gott om fallgropar på vägen. I synnerhet om vi inte vågar börja prata om dem utan bara låtsas som de inte finns. I så fall riskerar vi att i framtiden ha en generation av fattiga, besvikna pensionärer.

Nuvarande pensioner inte anpassad till gig. De växte fram i en tid när en fast anställning med kollektivavtal var det normala. Den pension du får bestäms av hur många år du jobbar och betalar skatt och om du har en arbetsgivare som sätter in extra pengar i form av tjänstepension. Med en gig-tillvaro, med oklara anställningsförhållanden, ojämna inkomster och många olika arbetsgivare kan vara knepigt att få ihop de pengar som krävs.

Att bestämma över sin tid är en förmån, som kan bli en fälla. Du bör, för att klara dig ekonomiskt i framtiden, ha en lön som matchar anställdas, inklusive de förmåner de har via anställningen.

En anställd med kollektivavtal och en månadslön på 25 000 kronor får omkring en 1000-lapp extra från arbetsgivaren i form av tjänstpensionsinbetalning. De gäller även vid sjukdom och föräldraledighet. Anställda får dessutom löneförhöjning och semesterersättning. Det är skönt att ta ledigt när du vill, men se upp så din frihet inte över tid omvandlas till heltidsjobb med halvtidslön. Många år med låg lön blir sällan en hög pension.

Gig-jobbare med fokus på här och nu riskerar att kräva förändringar först när det är försent. Här har vi andra ett ansvar att fundera kring hur även den här typen av anställningar ska kunna ge en ekonomiskt trygg ålderdom. Vad händer när giget spricker för att du själv var sjuk eller barnen var snoriga? Vad händer tiderna blir sämre? Då brukar efterfrågan på den här typen av tjänster försvinna fort och gamla uppdragsgivare kan istället bli en del av en växande gigarbetarkår som slåss om färre jobb. Vilket skydd ska den här gruppen på arbetsmarknaden ha?

ANNONS

Bara elände? Nej, det behöver  det inte vara. Men tydligare information om olika anställningsformer och vad de innebär för din ekonomiska trygghet, både på kort- och på lång sikt behövs. Redan i väldigt unga år.

Kristina Kamp
Pensionsekonom, minPension

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]