Realtid

Genmab största forskningssuccén i Norden

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 jan. 2009Publicerad: 09 jan. 2009

Analytikerna öser beröm över danska medicinska forskningsbolaget Genmab, och anser att bolagets aktie är klart undervärderad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genmab är redan värt kring motsvarande 14 miljarder svenska kronor efter tidigare kursuppgångar för Genmab-aktien på Köpenhamnsbörsen, men nu räknar Goldman Sachs med att bolaget kommer att mer än dubblas i värde de kommande 12 månaderna.

Till och med konservativa Handelsbanken anser att Genmab-aktien har en potential att stiga i värde med över 50 procent.

Genmabs verksamhet är inriktad på den modernaste typen av medicinsk forskning som har med så kallade antikroppar att göra. En trigger för uppgång i aktien väntas bli lanseringen i höst av Genmabs antikropps-baserade läkemedel Arzerra i USA.

Produkten är avsedd mot cancer och har en potential att nå en årsförsäljning på långt över 8 miljarder svenska kronor per år. Enligt ett försäljningsavtal har läkemedelsjätten Glaxo Smithkline försäljningsrättigheterna till Arzerra globalt, men Genmab ska enligt avtalet få kring 25 procent av produktens försäljning i royalty.

Den första lanseringen i USA avser Arzerra mot blodcancer. Genmab har fått mycket goda forskningsresultat för denna indikation, och det finns stora behov för dessa patienter. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Arzerra förtur i processen för att godkänna produkten för försäljning.

Fortsatta forskningsresultat om Arzerra mot blodcancer och även lymfcancer väntas i år och kan få aktiekursen att stiga om forskningsresultaten blir bra. År 2010 kan Arzerra bli godkänd för behandling mot lymfcancer.

Produkten Zalutumumab mot cancer i huvud och nacke, har även kommit långt i Genmabs forskning. Där väntas tunga forskningsresultat i slutet av år 2009 eller början på år 2010, och försäljningsavtal med en partner år 2010.

Med 2-3 miljarder svenska kronor i kassan är Genmab välfinansierat, vilket väntas räcka i mer än åtminstone de kommande två åren. Huvudscenariot är att kassan bara kommer att växa framöver. Goldman för sin del räknar med att Genmabs kassa sjunker något i år, för att sedan nästan dubblas till drygt 4 miljarder svenska kronor i slutet på år 2010.

ANNONS

Goldman räknar med att Genmabs intäkter ökar från drygt 1 miljard svenska kronor år 2008, till drygt 2 miljarder år 2009 och drygt 4 miljarder år 2010.

I det korta perspektivet kommer Genmab att göra en företagspresentation på JP Morgans hälsovårdskonferens i San Francisco på onsdag i nästa vecka, vilket kan öppna amerikanska investerares ögon för aktien.

Goldman Sachs har sin köprekommendation för Genmab-aktien i en analys från den 5 januari, och banken anser att aktiekursen kommer att nå 578 danska kronor inom 12 månader. Det kan jämföras med företagets aktiekurs som slutade torsdagen i 220 danska kronor.

Vinsten per aktie väntas skjuta i höjden från knappt 4 danska kronor år 2009 till drygt 35 danska kronor år 2010.

Även Handelsbankens aktieanalytiker Michael Novod är positivt inställd.

– Vi har inte samma kursmål för Genmab-aktien som Goldman Sachs – det finns stora skillnader mellan hur analytikerna värderar Genmab, men visst håller vi med Goldman på så vis att vi har en positiv inställning till Genmab-aktien.

– Vi har också en mycket positiv inställning, och har köprekommendation på aktien. Vi ser en betydande uppsida på över 50 procent för närvarande.

Vad är orsaken till det?

ANNONS

– Det har att göra med att Genmab är ett av de första bioteknikföretagen i Norden som är på gång att lansera ett läkemedel med väsentlig potential.

Läkemedlet Arzerra som Genmab närmast är på gång att lansera är antikroppsbaserat och avsett för behandling mot cancer.

Genmab har fått med läkemedelsjätten Glaxo Smithkline som partner för den produkten, som väntas bli lanserad inom nio månader.

I ett första steg kommer läkemedlet att lanseras för användning mot ”kronisk leukemi” i de vita blodcellerna.

– Det är en sorts blodcancer, säger Novod.

Är all forskning avklarad kring denna produkt?

– De kommer att forska mer om den, men inte för att få den godkänd för det här användningsområdet eftersom den forskningen är avklarad.

Det som väntas hända härnäst är att Genmab tillsammans med Glaxo ska lämna in en ansökan om att få godkänt för att lansera produkten i USA. En sådan ansökan ska lämnas in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

ANNONS

Genmab ska få sin ansökan behandlad ”i omkörningsfilen”, en så kallad ”fast track-handläggning” som ger högsta prioritet från FDA:s sida.

En sådan hantering innebär att man kan få ett läkemedel godkänt inom sex månader.

– Den patientgrupp som Genmabs läkemedel är avsedd för, har enorma ouppfyllda behov. De är mycket sjuka, och Genmab har fått mycket goda förskningsresultat för sitt läkemedel hos dessa patienter.

Med FDA:s snabbhandläggning väntas de godkänna den så att Genmab kan lansera produkten under tredje kvartalet i år.

Senare väntas produkten godkännas för andra sjukdomsindikationer.

– Försäljningspotentialen för kronisk leukemi är inte den största av alla de indikationer det här läkemedlet kan väntas bli godkänt för.

Enligt Novod handlar det om nästan 800 miljoner svenska kronor per år som Genmab-produkten kan väntas sälja för per år vad gäller kronisk leukemi, när den försäljningen kommer igång.

– Men för produkten som helhet väntas det bli mycket mer. Den kommer att kunna användas för många fler indikationer. Det finns andra sorters cancer, lymfcancer och artrit där produkten kan användas.

ANNONS

– Det är ett mycket brett indikations-spann. Summerar man försäljningspotentialen för alla indikationer, hamnar den totala försäljningspotentialen för denna produkt klart över 8 miljarder svenska kronor per år, säger Novod.

Nästa användningsområde som produkten väntas bli godkänd för utöver kronisk leukemi, väntas bli det som på läkarspråk kallas NHL (Non Hodgkins Lymphoma, ej att förväxla med amerikanska hockeyligan med samma förkortning). Det avser här en vanlig form av lymfcancer.

– Bara inom det området har schweiziska läkemedelsbolaget Roche tillsammans med amerikanska Genentech en produkt som säljer för över 30 miljarder svenska kronor per år.

Det är läkemedlet Rituxan som enligt Novod bedöms ha haft en försäljning på drygt 43 miljarder svenska kronor år 2008, varav till 90 procent (drygt 39 miljarder svenska kronor) mot NHL.

Inom NHL-området väntas Genmabs produkt bli godkänd för lansering år 2010.

Om det nu ser så bra ut vad gäller Genmabs framtid, varför är aktiekursen så låg?

– Det finns flera skäl till det, säger Novod.

Han pekar på att hela aktiemarknaden globalt har drabbats av att investerare är mer försiktiga med att ta risker.

ANNONS

Det gör att aktiekurserna sätts med en rabatt i förhållande till företagens egentliga normalvärde på grund av denna ”riskpremie”.

– Mycket av finansturbulensen har drabbat Genmab också. Särskilt vad gäller bioteknikföretag saknas det en aptit hos investerare att ta risken att investera i dessa tillgångar.

Ett annat skäl till den låga Genmab-kursen är enligt Novod att även om man som analytiker sätter upp ett mål för vad aktien är värd långsiktigt, så bör aktien i själva verket ligga på en lägre nivå fram tills dess att Genmab fått godkännande att lansera sin produkt för det första användningsområdet.

– När väl det godkännandet kommer lär det bli en betydande ”trigger” som gör att aktiekursen stiger och den nuvarande rabatten försvinner.

Och Novod understryker att Genmab-aktien har stigit väldigt kraftigt historiskt.

– Bara i fjol gick aktien 15 procent bättre än börsindex som helhet. Mätt över de senaste tre åren gick aktien 90 procent bättre än index, och de senaste fem åren var uppgången 250 procent bättre än index, säger han.

– Så även om vi har en finansiellt tuff aktiemarknad just nu, så finns det ändå en optimism om Genmab.

Även Genmabs finansiella situation ser bra ut. Företaget har cirka 2,5 miljarder svenska kronor kontant i kassan, i jämförelse med hela Genmabs värde som på börsen ligger kring 14 miljarder svenska kronor.

ANNONS

– 18-20 procent av hela Genmabs värde är kontanter i kassan.

Innebär det att Genmab aldrig kommer att behöva kapitalstillskott mer från ägarna?

– Vem vet med bioteknikföretag om kassan räcker? Men åtminstone lär Genmabs kassa räcka i över två år, med den kassa de har idag.

Intäkter väntas tillkomma framöver i form av ersättningar från samarbetspartners i takt med att Genmab uppnår olika nya etapper i forskningen kring bolagets produkter.

I samarbetet med Glaxo Smithkline väntas Genmab vid lanseringen av den första produkten Arzerra få en procentsats (”royalty”) på den produktens försäljning, och dels framtida ”milstens-ersättningar” när nya etappmål nås i forskningen kring produkten.

– Om det går som vi räknar med, kommer Genmab få en allt större kassa framöver.

Nyligen kom det dock lite negativa nyheter kring Genmab. Vad var det?

– Det kom information som var ganska komplicerad, berättar Novod.

ANNONS

Det handlade om Genmabs forskning kring produkten Zalutumumab mot cancer i huvudet och nacken. Patienter med denna typ av cancer är också mycket sjuka.

Där kom det så kallade ”etappslutsatser” om produkten efter att hälften av den undersökta patientgruppen hunnit avlida.

Den oberoende kommitté som granskar forskningen kring denna produkt kom enligt Novod med besked som kan tolkas som ”ok” eller ”positivt”.

– Det negativa var att det fanns förväntningar på att forskningsresultaten skulle kunna vara så positiva, att kommittén skulle säga att Genmab inte behöver forska mer om produkten, utan bara ansöka hos myndigheterna om att få produkten godkänd och ingå försäljningsavtal med någon partner.

Så bra var resultaten alltså inte. Men forskningsresultaten väntas i slutändan bli tillräckligt bra för att en lansering kommer att ske.

– Nu räknar vi med att Genmab siktar på att ingå partneravtal för denna produkt i början av år 2010 i stället, säger Novod.

Så man behöver inte ge upp om denna produkt?

– Nej, sådana slutsatser kan man inte alls dra i det här läget.

ANNONS

Vad kommittén kom fram till var att denna produkt har en positiv ”risk/benefit-profil”, det vill säga att fördelarna är tillräckligt gynnsamma i förhållande till biverkningarna.

Glaxo Smithkline är största ägare i Genmab med en ägarandel kring 10 procent.

Det har sin bakgrund i ett stort avtal som Genmab ingick med Glaxo Smithkline i december år 2006, som innebär att Glaxo betalade 16 miljarder svenska kronor till Genmab för att Glaxo skulle få rätten att sälja produkten Arzerra mot kronisk leukemi. I avtalet ingick att Glaxo skulle få ägarandelen i Genmab.

Eftersom det fortfarande är en så stor del av aktierna i Genmab som ägs av andra än Glaxo, är frågan om Genmab kommer att bli uppköpt av något av de stora läkemedelsbolagen i världen.

– Genmab är ju ett av de största bioteknikföretagen med inriktning på antikroppar, och visst finns det en chans att bolaget kommer att bli uppköpt.

– Det är inget som jag kan kommentera om det kommer att hända, men visst är ett uppköp av Genmab en attraktiv story med Genmabs intressanta produktportfölj.

Det bidrar till att Handelsbanken har Genmab som en av sina favoritaktier inom biotekniksektorn.

På onsdag i nästa vecka, den 14 januari, kommer Genmab att delta på amerikanska banken JP Morgans konferens för hälsovårdsbranschen. Genmab kommer där att göra en presentation av sin verksamhet, som kommer att vara tillgänglig både i direktsändning och i efterhand på Genmabs internetsajt www.genmab.com.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]