"Såvida du inte nöjer dig med en stor lotterivinst eller ett giftemål med en Mogul så måste du tjäna dina pengar själv, syster", skriver Chris Bylander i sin kolumn.
"Ge en tjej ett par skor och hon går sin väg"
Mest läst i kategorin
Är du en av dem som följer Lindsey Lohan och Paris Hilton och andra amerikanska brudar? De som tjänar en massa pengar på att synas i pressen? Okey, du är inte ensam. Det är dock en försvinnande liten krets kvinnliga kändisar du läser om i tidningar och online. Du kan räkna dem på dina tio fingrar.
I Las Vegas så räknar kasinoägarna med att det finns 250 valar i hela världen som kan lägga några miljoner på spelbordet under en helg. Ingen är kvinnlig (fast någon kanske är i sin läggning). Det finns alltså inga tjejvalar (nu är någon redan gråtfärdig – vad har jag för chans egentligen)? Såvida du inte nöjer dig med en stor lotterivinst eller ett giftemål med en Mogul så måste du tjäna dina pengar själv, syster.
Men ge en tjej ett par skor och se vad som kan hända!
Även innan The Wall Street Journal
myntade ordet “glastaket” för ett par decennier sedan så debatterade experter om varför kvinnor sällan nådde egna framgångar eller höga poster. Väljer de måhända mindre stress i sina liv så att de kan njuta av livet i stället? Struntar de i golf och andra informella nätverk för att de inte bryr sig om att skapa kontakter? Går de barfota?
Fördomar gjuter olja på lågorna. Ungefär 70 procent av kvinnorna och 57 procent av männen tror på en osynlig barrär. Men om kvinnor är missnöjda med att tjäna 77 öre för varje krona som män tjänar så beläggs det inte i undersökningar gjorda av bland annat Accenture. Konstigt kan man tycka. Det verkar som skorna inte passar.
Sedan Wall Street kollapsat och ekonomin fått sig en törn har kvinnornas roll i USA förändrats. Det är nu tjejerna som behåller sina jobb och deras pojkar får städa hemma under dagen! Produktiviteten i USA har stigit med 7% sedan 2007 och det är (you know who) som drar lasset.
Säger mannen: “Sweet”.
Säger hustrun: ”Sorry, ingen öl till frukost”.
Även ambitiösa tjejer mäter inte framgång i lön eller snygga titlar utan tycker gement att relationer med kolleger och att ge tillbaka till samhället är viktigare, säger amerikanska Center for Work-Life Policy.
Okey, det finns en anledning till att inkomstgapet mellan män och kvinnor kan stagnera: Våra tjejer ber inte om mer pengar! De tycker inte att de är värdiga. Men det finns ytterliggare skäl att kvinnor inte klagar på inkomstgapet: De har också börjat arbeta åt sig själva. I USA har företag ägda av tjejer ökat med 17 procent.
Men det blir ännu mer intressant mellan Wall Street och Main Street om vi tittar närmare:
Kvinnliga VD:ar tjänade 43 procent mer än manliga VD:ar under 2009. När männen i USA accepterade lägre löner i genomsnitt så fick kvinnor högre lön, i genomsnitt 30 procent enligt Bloomberg News. Kvinnor i chefsposition fick dessutom 19 procent i löneökningar jämfört med männens fem procent.
Men det finns caveat, som alltid. Standard & Poors’ Index ger bara 16% av toppjobben till kvinnor bland de 500 största företagen. Suck! Kvinnogrupper i USA tycker däremot att tjejchefers löner börjar se bättre ut tack vare ökande genombelysning och ökade krav från aktieägare när det gäller redovisning av kompensation. Klackspark!
Trenden från Wall Street till Main Street är nu att styrelser inte vågar underbetala kvinnor i chefsställning. De tror att Joe Sixpack (läs aktieägare – pensionssparare) skulle ogilla detta.
Marie Wilson, som arbetar i The White House Project, deras advokatgrupp för kvinnor, säger att ”Vi har 16 procent kvinnor i vårt näringsliv” i kategorin “supercorporate” och de gör bra i från sig.
“Men vi är inte nöjda med det – vi hoppas de kan hjälpa andra att gå i deras skor”.
Författarens anmärkning: Jag var en gång kamrat med en nära släkting till Imelda Marcos, hustru till Filippinernas president, som hade ett tusen par skor i garderoben. Mina minnen har inte påverkat den här artikeln. Imelda, å andra sidan, har inspirerat kvinnor över hela världen.
Chris Bylander
Saint Louis, USA
September, 2010
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.