Realtid

Gaskonflikt kan vara nära lösning

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 jan. 2009Publicerad: 08 jan. 2009

På torsdagen möttes cheferna för ländernas gasbolag i Bryssel, Ukraina har accepterat utomstående observatörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En lösning kan vara på väg i den konflikt mellan Ryssland och Ukraina som lett till att gasleveranser till Europa har stoppats mitt i vargavintern.

På torsdagen meddelades att Gazprom och Naftogaz hade inlett bilaterala förhandlingar i Bryssel om krisen.

Senare på eftermiddagen kom beskedet att Ukraina undertecknat en överenskommelse som accepterar utomstående EU-inspektörer för att övervaka att gas som Ryssland levererar till Europa genom landet inte hamnar på avvägar.

Det var ett villkor för att Ryssland ska vrida på gaskranarna igen.

Avtalet om observatörer undertecknades av ukrainska Naftogaz direktör Oleg Dubina och vice premiärministern Hryhoriy Nemyria.

Gazproms direktör Alexej Miller väntades till ett möte med EU-representanter på torsdagskvällen men det var oklart om målet var att underteckna ett motsvarande avtal för Ryssland.

Det mesta av Rysslands gasexport till Europa går via Ukraina, men i onsdags stoppades leveranserna helt. Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ligga bakom stoppet, som i synnerhet har drabbat östra Europa.

Ett av de värst drabbade länderna är Bulgarien, där gasbristen lett till att minst 45 000 hushåll saknar centralvärme samtidigt som temperaturen i huvudstaden Sofia sjönk till minus 14 grader under natten mot torsdagen.

ANNONS

– Det är en allvarlig konflikt som EU, om än med mindre aktiv svensk medverkan, försöker lösa. Det måste till samtal. Det är delvis en kommersiell konflikt mellan ett ryskt och ett ukrainskt företag, men det är klart att det är en konflikt med politiska övertoner, sade utrikesminister Carl Bildt till TT.

Folkpartiets talesman i klimat- och energifrågor Carl B Hamilton säger i ett uttalande att den nu pågående konflikten ökar trycket från Tyskland och Ryssland på Sverige att säga ja till ledningen Nord Stream i Östersjön.

Enligt Hamilton bör regeringen dock säga nej och i stället verka för att ledningen dras över land, från Ryssland över Vitryssland och Polen till Tyskland.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]