Den ökade spänningen i Mellanöstern har redan lett till högre svenska elpriser. Och om den rysk-ukrainska gaskonflikten blir utdragen blir det ännu värre.
Gaskonflikt driver upp svenskt elpris
Mest läst i kategorin
Slut på jullovet och fortsatt vinterkyla drev på onsdagen upp dagspriset på el, det så kallade spotpriset, på den nordiska elbörsen Nordpool.
Men en vändning nedåt ligger i korten, enligt flera bedömare.
– Marknaden väntar sig att spotpriset faller tillbaka igen när det blir mildare väder. Och det ska bli mildare igen, säger Mats Persson, chef för finansiell handel på Fortum.
Samtidigt har två orosmoln börjat växa till sig, som kan motverka prisnedgången.
Via råoljemarknaden har svenska elköpare redan fått känna av effekterna av den ökade geopolitiska oron i Mellanöstern, som tilltagit sedan Israel gått in med marktrupper i Gaza.
Än så länge syns det främst på terminskontrakten för framtida elleveranser. Bara i tisdags drog kontraktet för leverans om ett år upp med fem procent på Nordpool.
Det låsta läget i gaskonflikten mellan Ukraina och Ryssland kan också komma att göra avtryck på svenska elräkningar.
– Om den konflikten inte är löst om en-två veckor blir det större påverkan på priserna. Den gas som inte kommer fram måste då köpas från andra ställen. Då ökar efterfrågan på alternativa resurser, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.
– Alla energiråvarorna smittar varandra prismässigt, både uppåt och nedåt, tillägger han.
Gaspriset i Europa har redan stigit något under den gångna veckan, men än så länge rör det sig om en relativt måttlig uppgång.
Vägen därifrån till den nordiska elmarknaden går via den gaseldade elproduktionen i Tyskland, som är den kontinentala marknad som påverkar Norden mest.
– Det är klart, om gastillförseln till Västeuropa minskar kan det få en effekt på gaspriset. Och om det sker har det även en effekt på elpriset i Europa, som i sin tur även slår igenom i Norden, säger Persson.
Enligt Persson kommer omkring tio procent av elproduktionen i Tyskland från gas. I Belgien och Nederländerna är andelen ännu större.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.