Världens rikaste länder som ingår i G7 möttes i helgen i Tokyo, och kom fram till att den amerikanska bolånekrisen kommer att kosta världen cirka 2.600 miljarder kronor.
G7-länderna varnar för finanskris
Mest läst i kategorin
Det skriver brittiska tidningen The Guardian.
Det var G7-ländernas finansministrar som möttes och varnade för att världsekonomin står inför en period av långsammare tillväxt på grund av bolånekrisen i USA. Ministrarna bedömer att bankernas totala kreditförluster avseende amerikanska bolån kommer att uppgå till cirka 2.600 miljarder kronor. Det är flera gånger mer än bedömningen på knappt 800 miljarder kronor som banker och andra finansiella institut i USA kommit fram till. Amerikanska centralbanken har talat om 650 miljarder kronor.
– Ekonomin ser i grunden stabil ut, med nedåtriskerna består, skriver G7-länderna i ett utlåtande efter mötet.
– Världen konfronterar en mer utmanande och osäker miljö än när vi träffades senast i oktober, står det i utlåtandet med tillägg för att åtgärder kommer att vidtas gemensamt och inom enskilda G7-länder för att säkra stabilitet och tillväxt i G7-ländernas ekonomier.
Tyska finansministern Peer Steinbrück som efter mötet uttalade oron över att bolåneförlusterna kan bli mycket större än väntat. G7-länderna kunde inte efter mötet presentera några konkreta gemensamma åtgärder, såsom sänkta räntor. Bland annat finns det en oro för inflation inom G7-länderna, vilket kan späs på om man sänker räntorna.
G7 enades dock om att kräva att bankerna skulle arbeta för bättre riskhantering och informationsgivning om kreditförlusterna.
– De närmaste tio dagarna blir avgörande eftersom många banker då kommer att presentera sina räkenskaper för första gången sedan krisen inleddes, sade italienska centralbankschefen Mario Draghi.
Amerikanska finansministern Henry Paulson bedömde att amerikanska ekonomin kommer att fortsätta växa i år trots bolånekrisen och oro över stigande oljepriser.
– Men det kommer att ta tid att arbeta sig igenom den finansiella turbulensen, sade Paulson efter mötet.
– Det finns risk för fortsatta chocker. Det är troligt att vi står inför en utdragen justering, vilket kan bli svårt, skrev G7-länderna i sin rapport efter mötet.
I G7-länderna ingår USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Kanada.
Ian Hammar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.