Crowdfundingplattformen tog dock in nästan 20 miljoner i finansiering under 2014.
Fundedbyme gör storförlust
Mest läst i kategorin
Crowdfundingnätverket Fundedbyme redovisar en storförlust för 2014 i sin årsredovisning, som publicerades i början av juni.
Av resultaträkningen framgår att nettoomsättningen uppgick till 1,2 miljoner och att aktiverat arbete för egen räkning uppgick till 2 miljoner. Övriga rörelseintäkter blev 703.277 kronor, vilket ger en total intäktssumma på lite över 3,9 miljoner.
Årets förlust blev däremot 11,6 miljoner kronor, framgår det av redovisningen. Det kan jämföras med det förra bokslutet där förlusten uppgick till 8,3 miljoner kronor. Nettoomsättningen var något högre och låg på 1,5 miljoner men den föregående resultatperioden räknades mellan augusti 2012 och slutet av 2013.
Resultatet präglas enligt bolaget av dels utvecklingen av låneprodukten som lanserades i februari och en vidareutveckling av Equity, tillsammans med aktiviteter för att göra plattformen mer lättanvänd.
”Bolagets omsättning täcker ännu inte kostnaderna för utveckling eller för huvudkontorets fasta kostnader”, skriver bolaget i årsredovisningen.
I avsnittet Riskhantering skrivs även att eftersom bolagets utgifter är större än intäkterna finns det en likviditetsrisk, något som hanteras genom regelbundna kassaflödesprognoser, lånefinansiering, aktieägartillskott och nyemissioner.
Under 2014 har totalt kassan fyllts på med 19,7 miljoner kronor. Av det kom 6,9 miljoner in via crowdfunding som gav bolaget cirka 350 nya aktieägare. Dessutom kom pengar in genom en nyemission efter att kontakt knöts med ett ”mindre investmentbolag i Singapore, med vilket Bolaget (Fundedbyme reds. anm.) även samäger sitt intressebolag där”.
I oktober konverterades ett tidigare konvertibellån om 4 miljoner till aktiekapital och i slutet av året fick Fundedbyme ett lån av Vinnova på 1,5 miljoner som stöd för utevckling av den i februari lanserade låneprodukten.
Fundedbyme har under året dessutom gjort en koncentration av verksamheten och lagt ner kontoren i Tyskland, Spanien, Norge, Danmark och Italien. Tyngdpunkt ligger numera på Sverige, Finland och Singapore, men den gamla personalen är fortfarande med i nätverket och deltar på en cost and profit share-basis.
”På så sätt har vi fortfarande kontakt med den lokala marknaden, både avseende entreprenörscase, investerare och den legala miljön”, enligt årsredovisningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.