Träffades i Stockholm under måndagen – idag haglar anklagelserna. Under tiden priskrigar konkurrenterna om att ta över förstaplatsen bland webbhotellen.
Fullt ordkrig mellan .SE och One.com
Mest läst i kategorin
– Meningen är inte att pajkasta utan att ge fakta.
Det säger Danny Aerts, vd på .SE som stängt av webhotellet One.com i väntan på en förklaring om varför företaget nyregistrerat kunder som inte finns.
– One.com skickade ut en pressrelease som i princip säger att de gör det här för att kunderna skulle fara illa under sommaren. Det är missvisande, säger Danny Aerts.
– Vi såg att de registrerat domännamn på väldigt många gamla kunder och på företag som inte finns längre. Som gått i konkurs eller lagts ner. Mer än 100 domännamn hör till konkursbon eller till likviderade bolag.
– Det är lite svårt att bevisa att man agerar på kundens vägnar då.
Har du belägg för det här?
– Ja, annars skulle jag inte säga det. Jag behöver väl inte skicka alla detaljer. Om du inte vill publicera så gör inte det.
– Att ett kundföretag inte skulle existera, det kan inte vara sant. Vi kontrollerar ägaruppgifterna mycket noga, svarar Thomas Medard Frederiksen på One.com.
– Jag vet ingenting om dessa anklagelser.
– Jag håller inte med om att det här skulle visa att vi ljuger.
Danny Aerts tog emot Thomas Medard Frederiksen från One.com hos .SE i Stockholm under måndagen.
– Vi hade ett konstruktivt möte igår, säger Thomas Medard Frederiksen.
– Vi har försökt skapa en konstruktiv dialog under en lång tid. Nu lyckades vi.
– Vi letar efter en lösning. Jag kan återkomma om detaljerna.
Danny Aerts är explicit i sin kritik av dig?
– Jag vet. Vi ser det olika. Men det viktiga är att domännamnen är säkra nu.
– Vi vet ju själva vad vi gjort. Vi medger att vi brutit mot avtalet. Frågan är om det var okej när det skedde i kundernas intresse.
Ifrågasätter du auktoriteten hos .SE?
– Vi accepterar att vi brutit mot avtalet. Det är inte okej. Men sanktionerna – med tanke på att ingen förlorat något, med tanke på att vi gjort detta enkom för att kunderna inte ska råka ut för domänhajar – vi håller inte med om straffet.
Skandinaviens största webbhotell One.com i Danmark får sedan den 14 september inte längre registrera nya adresser på internet under den svenska toppdomänen .se.
Anledningen är att One.com brutit mot avtalet genom att omregistrera kunder som inte gett sitt medgivande.
Stiftelsen för Internetinfrastruktur ger One.com 30 dagar att åtgärda bristerna i hanteringen av 3.000 domännamn. Annars väntar avstängning.
Stiftelsen kallar sig själv .SE. Vd Danny Aerts säger att han gjort en utredning om One.com, men att den än så länge är hemlig.
.SE är inte en myndighet. Utredningen är inte offentlig handling. Danny Aerts bestämmer själv vad han vill berätta och behöver inte redovisa fakta bakom sina påståenden.
One.com medger att man brutit mot avtalet med .SE, men hävdar att avsikten var att rädda kunder vars webbplatser annars skulle tas över av domänhajar som snabbt köper upp herrelösa domännamn för att sälja tillbaka dem dyrt.
One.com skyller sitt agerande på .SE.
Våren 2009 bestämde stiftelsen att alla som har en sajt där adressen slutar på .se själva måste välja vem de ska köpa domännamnet av. Alla som inte valt hamnar hos bolaget .SE Direkt som ägs av stiftelsen.
Förändringen innebar att alla webbhotell blev tvungna att kontakta alla sina kunder. Det här klarade många webbhotell, men inte One.com.
– Följer man One.coms egen förklaring så har de varit nonchalanta mot .SE. .SE:s tolkning att de tagit en databas och helt enkelt reggat ett gäng människor är ännu galnare, säger en konkurrent.
– De flesta i branschen tror inte One.com gjort det här med ont uppsåt. De kanske passat på att så att säga tvätta en gammal databas med kunder.
Men Danny Aerts hävdar att One.com har skaffat sig mer problem än så.
1.000 av de 3.000 domännamn som One.com registrerat utan att kundernas medgivande var inte registrerade när .SE ändrade reglerna.
– Därför kan One.com inte hänvisa till vårt byte av affärsmodell som anledning till sina problem.
One.com har under sommaren 2010 själva betalat för att förnya avtalen för kunder som annars blivit av med sina domännamn.
– Men 80 procent av de här domännamnen var inte registrerade i mars 2010. Det betyder att de inte hade något förnyelsebehov i somras, säger Danny Aerts.
Det är Danny Aerts personligen som fattat beslutet att stänga av One.com tillfälligt och hota att stänga av företaget från rollen som återförsäljare av domännamn, så kallad registrar.
– Jag har en hel avdelning som jobbar med det här. En person som är ansvarig för abuse som gör tekniska utredningar. Sen har jag vår juridiska avdelning som hjälper mig med bedömningarna. Jag tar själv beslutet att varna registraren, säger han.
One.com riktar kritik mot Danny Aerts på samma grunder som HQ Bank kritiserat Finansinspektionen för att agera polis, åklagare och domstol i en och samma myndighet.
– Det går inte att jämföra oss med Finansinspektionen. Vi har avtal med en återförsäljare. Det finns spelregler – rättigheter och skyldigheter.
Vilket företag som helst har möjlighet att agera som registrar. Jag ser inte analogin.
Hur ser dina relationer till de här företagen ut?
– Vi har 140 registrarer. Vi har regelbunden kontakt. Vi träffar dem. Jag har en avdelning som bara är där för att hjäpa dem och ge support.
Känner du cheferna i branschen personligen?
– Jag är med på vår roadshow i Göteborg, Stockholm och Malmö. Så visst, efter fyra år här har jag börjat lära känna våra återförsäljare.
Hur har dina personliga relationer påverkat dina beslut?
– Jag fattar beslut baserat på fakta och underlag med hjälp av personer som hjälper mig juridiskt och tekniskt. Jag kan inte bara bestämma hur som helst.
One.com har med 170.000 svenska domännamn registrerat närmare var femte sajt i Sverige.
– Det är bekymrande att Danny Aerts faktiskt kan stänga av 17 procent av alla svenska domännamn utan att vi har någon möjlighet att klaga på beslutet, säger Thomas Medard Frederiksen.
– Det vi gjort är att stänga av för nyregistrering i 30 dagar för att ge dem tid att rätta upp problemet. Jag stänger inte av 17 procent av alla domännamn i Sverige, säger Danny Aerts.
Det pågår ett priskrig där flera av de största webbhotellen skänker bort både domännamn och startpaket för ett första år. .SE har sänkt priserna för att registrera domännamn. Men det är svårt att tro att konflikten med One.com inte skulle spelat in. Konkurrenterna slåss om att etablera sig som ny marknadsledare när One.com inte kan försvara sig.
Men enligt One.com är det bara en tillfällighet att priskriget kommer just nu.
– Det är förstås tråkigt att vi inte kan delta. Men det påverkar oss inte så mycket, säger Thomas Medard Frederiksen.
One.com fortsätter att registrera domännamn i Sverige genom ett dotterbolag och trotsar därmed straffet från .SE.
– Vi håller ju inte med om att sanktionerna är rimliga.
One.com har skrivit till Post- och Telestyrelsen som är tillsynsmyndighet för Toppdomänlagen. PTS skrev för en vecka sedan till .SE och bad om deras syn på saken. Senast på måndag den 11 oktober ska .SE svara. Då ska PTS bestämma om det finns anledning att påbörja ett tillsynsärende.
Vad händer nu?
– Jag antar att One.com arbetar hårt för att lösa sina problem, säger Danny Aerts på .SE.
– PTS har lovat oss att agera, säger Thomas Medard Frederiksen.
PTS vill inte kommentera ärendet innan .SE svarat. PTS har tidigare utrett hur .SE skött driftsäkerheten och tilldelningen av domännamn.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.