Realtid

Fullt krig på IGE-stämman

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 apr. 2013Publicerad: 26 apr. 2013

Dramatik när affären med Alluvia Mining klubbades igenom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upprörda känslor, flera långa pauser och hot om juridiskt efterspel var några av inslagen när IGE Resources höll extrastämma i Stockholm på torsdagen.

Storägaren Amarant Mining hade egen majoritet på stämman med 64 procent av rösterna, men Amarant och IGE:s styrelse utmanades hårt av en grupp mindre aktieägare som representerade knappt 25 procent av de närvarande rösterna.

På Mineral Invests extrastämma i mars valde Amarant Mining att inte rösta på grund av ägarintressen i både Mineral Invest och Alluvia Mining (se grafiken ovan), men på IGE-stämman agerade man alltså annorlunda.

Redan vid de inledande formaliapunkterna blev det stormigt. Amarant Minings vd Arto Kuusinen krävde att samtliga närvarande i lokalen som inte var aktieägare skulle lämna stämman, inklusive mediarepresentanter.

– Det här är ett möte enbart för aktieägare, förklarade han.

Andra aktieägare använde dock möjligheten att ha med bisittare vilket gjorde att Realtid.se:s utstände, samt en reporter från Dagens Industri, kunde delta under stämmoförhandlingarna.

Advokat Urban Båvestam på Westermark Anjou axlade ordföranderollen på stämman. Advokatbyrån har även utfört en egen granskning av IGE Resources köp av tillgångar från Alluvia Mining (se slutsatserna av den granskningen i faktarutan till höger).

IGE Resources hade i kallelsen till stämman angett att två nya ledamöter skulle väljas in i styrelsen. På stämman var det dock endast Arto Kuusinen som stod som förslag. Han valdes också in i styrelsen.

ANNONS

Valet av ny revisor, sedan KPMG:s Birgitta Gustafsson hoppat av och polisanmält den sittande styrelsen, föll på Johan Kaijser vid Mazar revisionsbyrå med Samuel Bjälkemo som revisorssuppleant.

– Jag är en revisor med erfarenhet av skrot, sa Johan Kaijser bland annat.

Även revisorsvalet var en ändring från kallelsen där BDO-revisorn Johan Adophsson stod som föreslagen.

Därefter kom själva huvudfrågan på stämman, punkten 9 ”Bemyndigande att besluta om riktad emission av 50 000 000 aktier med anledning av bolagets förvärv av Ghana Gold”.

Den kritiska ägargruppen, ledd av norrmannen Erlend Henriksen, hade en rad invändningar mot beslutet. Vid flera tillfällen valde styrelsen att tillfälligt avbryta stämman för att ha enskilda överläggningar. Närvarande aktieägare fick då lämna lokalen.

För att undvika jävsdiskussioner framkom det att styrelseledamoten och tf vd Terje Engstrøm Lien har lämnat sitt styrelseuppdrag i Alluvia Mining.

En fråga som ställdes var huruvida stämman inte bara borde ta ställning till emissionen av nya aktier utan också till själva köpet av Ghana Gold som en helhet. Särskilt i beaktande av att styrelsen redan betalat ett förskott om 50 miljoner svenska kronor till säljaren Alluvia Mining.

– Styrelsen är av den uppfattningen att om en majoritet av aktieägarna tycker att detta är ett dåligt förslag så får de säga det på stämman, förklarade styrelseledamoten Hans Lindroth.

ANNONS

Beslutspunkten behölls på dagordningen och Amarant Mining stödde inte oväntat affären som röstades igenom. Även en representant från BNP Paribas med 11 procent av rösterna röstade för.

Alluvia Mining blir därmed största ägare vid sidan av Amarant Mining (som är största ägare i Alluvia).

De kritiska ägarna röstade emot och meddelade att man kommer att undersöka möjligheterna att klandra beslutet i tingsrätten.

Småägarna drev också igenom att en minoritetsrevsor ska kallas in. Denna ska arbeta parallellt med ordinarie revisor och speciellt inrikta sig på transaktionerna med Amarant och Alluvia.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]