Realtid

Frihandelsavtalen blir fler

Helene Rothstein
Uppdaterad: 04 jan. 2008Publicerad: 04 jan. 2008

De sex rikaste oljestaterna i gulfområdet har tagit ytterligare ett steg mot gemensam union. Dessutom är ett frihandelsavtal mellan EU och länderna under försenad slutförhandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bahrein, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten har bestämt sig för att utöka sitt samarbete ytterligare i hopp om att stärka sin internationella förhandlingssituation.

Deras tullunion Gulf Cooperation Council (GCC) infördes formellt vid årsskiftet 2003 och har inneburit förenklade regler och lägre tullsats.

Liksom inom EU, är det nu tänkt att invånarna inom GCC -länderna ska få bosätta sig, arbeta och studera i vilket land de vill. Förhoppningen är också att utveckla en gemensam valutaunion till 2010.

Men den fria rörligheten kommer inte att innefatta de miljoner asiatiska arbetsimmigranter som i dagsläget arbetar i länderna under strikta förhållanden, enligt BBC.

Under tio års tid har förhandlingar om ett frihandelsavtal också pågått mellan EU och GCC-länderna.

– Peter Mandelson, EU:s handelskommissionär, skulle egentligen ha signerat frihandelsavtalet innan jul men det blev inte av, säger Christofer Fjellner, (m) ledamot av Europaparlamentet.

Kommande frihandelsavtal går ut på att stärka handelsmöjligheterna mellan Gulfländerna och EU.

– Inom såväl tjänste- och varuhandeln. Inte inom energiområdet eftersom Gulfstaterna inte velat skriva under EU:s regelverk för handel med energi, säger Christofer Fjellner.

ANNONS

Frihandelsavtalet ska göra att handelshinder som länder satt upp, avsiktligt eller oavsiktligt, minimeras.

Enligt Christofer Fjellner får vi allt fler och mindre frihandelsavtal i världen eftersom giganterna inom WTO har kört fast.

– Man är förbannat oense. EU kräver att USA sänker sina bidrag till sina jordbrukare. USA kräver att EU sänker sina tullar för jordbruksprodukter och USA och EU vill att länder som Brasilien och Indien sänker sina tullar på industrivaror.

Han menar att det ofta finns ett stort intresse för rika länder att handla med varandra.

– Då är det viktigt att satsa på de multilaterala WTO-avtalen. Om vi bara plockar russinen ur kakan blir en mängd länder inte särskilt intressanta och lämnas utanför.

Alla frihandelsavtal måste ändå godkännas av WTO.

– Men de komplicerar handeln, säger Fjellner och liknar frihetsavtalen vid en skål med spagetti.

– För ett företag som köper in komponenter från flera hundra länder är det svårt och dyrt att hålla koll på alla handelsregler.

ANNONS

EU: s frihandelsavtal brukar följas med ett politiskt avtal där man till exempel trycker på mänskliga rättigheter.

Handelsminister Ewa Björlings pressekreterare Jens Eriksson säger att förhoppningen är att sluta ett avtal under vintern.

– Mot slutet av januari hoppas vi på nästa förhandlingsomgång.

– Vi har ett stort intresse av att man för in mänskliga rättigheter i förhandlingarna. För Sveriges del är det väldigt viktigt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]