Realtid

Freer och Uppsalaligan frias

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 nov. 2007Publicerad: 14 nov. 2007

"Gizmondos ledning går helt fri", säger den Londonbaserade juristen James Hunt till Realtid.se, när han för första gången kommenterar sin utredning av Gizmondos konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NEW YORK Efter Gizmondos dramatiska krasch hösten 2005 och den efterföljande konkursen tillsattes en utredning för att se vad som hänt och se till fodringsägarnas intresse. Realtid har fått en telefonintervju med James Hunt, som bistått konkursutredningen som leds av Begbies Traynor.

Firman David Rubin granskade Gizmondos affärer för att identifiera vilka tillgångar det fanns, medan Begbies Traynor granskade företagets handlingar och dess ledande personal. De anser sig ha tillräckligt med pålitliga data för att söka nå ett samförstånd mellan alla intressenter. Vad gäller planerna för Gizmondos framtid så finns de med i en överenskommelse med likvidationsutredarna.

Betyder det att Gizmondos ledning går helt fri? Hur ska vi tolka utredningens resultat?

– Så här kan man tolka den. Det är tyvärr inget ovanligt att affärsföretag misslyckas, utan det är faktiskt ganska vanligt. Gjordes det misstag? Ja. Var det misstag som kan beskrivas som brist på affärsmässigt ansvar (commercially negligent)? Nej. Faktum är att det är väldigt svårt för likvidationsutredare att gå tillbaka i tiden, att säga att man borde ha gjort det ena eller det andra, säger James Hunt.

Vad var målet med undersökningen? Var ni ute efter att se om det fanns skumma eller misstänksamma affärer, om någon försökte luras?

– Absolut!.

Och ni fann ingenting att ta på?

– Nej. Fanns det saker som fick en att höja på ögonbryna? Ja. Var det kriminella saker? Nej. Var de oansvariga till sin natur? Nej. Var det dåliga beslut? Kanske det. Du förstår att när vi gör en sådan undersökning så är vi ute efter det uppenbara och slående, plus att vi förstås analyserar de personer som ledde företaget, säger James Hunt och antyder att det kan ha varit ett misstag av Carl Freer att avgå.

ANNONS

Om utredarna dragit slutsatsen att Gizmondos ledning gravt misskött sitt uppdrag så skulle de enligt James Hunt rekommenderat åtal.

– Det fanns inga anklagelser, inga negativa rapporter att avge. Jag kan försäkra dig att vi försökt komma till rätta med allt vi trodde var fel och tro inte för ett ögonblick att vi inte följt varenda ledtråd, säger han.

– Om vi funnit något kriminellt, vilket vi isåfall måste styrka med dokument, skulle dessa lagts fram av likvidatorn och det skulle ha lett till krav på att återbörda dessa tillgångar. Och konkurslagen (Insolvency Act of 1986) erbjuder en rad mycket starka metoder för att återställa tillgångar.

– Vi har uttömt alla procedurer och det finns inget underlag för att resa några krav på direktörerna, säger James Hunt som beskriver relationen mellan undersökarna och Carl Freer och de andra direktörerna som ”harmonisk friktion”.

Likvidationsutredarna har granskat bokföringen och intervjuat personer i och utanför företaget.

– Vi har ställt väldigt svåra frågor och folk har ibland varit defensiva, säger han.

Han har också tagit del av medierapporteringen om Gizmondo.

– Jag har läst en massa av artiklarna i pressen och jag var faktiskt chockad över hur tungt pressen och dess negativitet vägde, säger James Hunt.

ANNONS

– Det fanns så många människor och så många agendor. Jag har inga bevis, men det förefaller som om det spenderades en massa pengar på svart pr och att spelsektorn vakar väldigt svartsjukt över sina tillgångar. Jag är något av en teknofob, så jag hänger inte alltid med i de tekniska resonemangen, men vi gick ut och pratade med liknande företag och tredjepartsföretag för att höra deras åsikter. Och vi möttes av en hel del av det tyskarna kallar skadeglädje, nöjet av att ha en konkurrent mindre på marknaden.

– Vi är tacksamma för att Carl Freer inte pratade med medierna. Det gjorde att vi kunde arbeta i det tysta bakom scenen utan att en massa saker rördes upp. Jag förstår att det hade en stor effekt på honom, men som vi ser det var det rätt väg att gå.

När det gäller Stefan Eriksson så säger James Hunt att dennes förflutna inte var relevant för utredningen av affärsrörelsen.

– Det finns inget underlag i böckerna och dokumenten för att ställa krav mot enskilda individer.

Hans Sandberg

korrespondent New York

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]