Den före detta grovarbetaren Freddie Andersson får efter 20 års processer sin rullstolsbundna kropp klassad som arbetsskadad. Nu väntar han sig många miljoner i ersättning.
Freddie, 80, vann mot staten i Europadomstolen
Mest läst i kategorin
Freddie Andersson, 80-årig före detta slakthusarbetare från Stockholm, vann nyligen mot Sverige i Europadomstolen efter uppemot 20 år av processer i Sverige. Enligt Europadomstolens beslut har han rätt till muntlig förhandling i Sverige.
Målet gäller huruvida hans ledbrutna kropp – han arbetade i sin krafts dagar, mellan 18 och 50 års ålder, med att bära grisar i ett slakthus på Söder i Stockholm – var arbetsskadad eller om hans besvär var symptom på artrit.
I en redogörelse för fallet på Svea Hovrätts webbplats – Europadomstolens nyhetsbrev återges där – uppges att Försäkringskassan ansåg att arbetsskadan kanske uppstod under Anderssons år i USA, där han enligt dem arbetade med att renovera väggar.
– Det var en missuppfattning. Han stod som delägare i ett företag som min syster och hennes man drev, där de importerade tapeter från Sverige och satte upp, säger Freddie Anderssons dotter Mia Andersson till Realtid.se.
Hon har tillsammans med den i Frankrike bosatta svenska människorättskämpen Georg Carlde processat för sin fars räkning. Fallet har varit uppe till bedömning två gånger i Försäkringskassan, och därutöver i såväl Läns- och Kammar- som Regeringsrätt.
Striden kom att stå kring rätten till muntlig förhandling, något Kammarrätten nekade Andersson.
Regeringsrätten avslog prövningsansökan av detta kammarrättsbeslut, men Europadomstolen ger nu Andersson rätt (se referat av domen på sid 5 i pdf-nyhetsbrevet ), med hänvisning till Europakonventionens sjätte artikel, som handlar om just rätten till muntlig förhandling i processer mot staten.
Mia Andersson uppger att hon är säker på att den muntliga förhandlingen kommer att leda till att hennes far får ersättning på flera miljoner kronor.
– Det vet vi. Vi har underlag inför förhandlingen, men exakt hur kan jag inte gå in på nu. Det här känns jätteskönt, och Freddie blev jätteglad, framför allt över att äntligen ha fått rätt, oavsett hur mycket pengar det blir.
Vad ska ni göra för pengarna?
– Jag hoppas att han kommer att kunna njuta av det på något sätt. Han sitter i rullstol nu, kanske blir det ett par nya höfter, säger hon.
Mia Andersson ska nu med stöd av Europadomstolens beslut anmäla fallet till Justitiekanslern. Hon säger att hon i egenskap av ombud för sin far har rätt att driva processen vidare även om Freddie Andersson, som idag bor på ett äldreboende i Gustavsberg utanför Stockholm och förutom av ledbesvär lider av en lätt demens, avlider innan processen är slut.
Om processen säger hon att ett av de värsta inslagen var att Försäkringskassan använde sig av samma försäkringsläkare även efter att fallet visades tillbaka dit från Länsrätten. Så ska det inte gå till, menar Mia Andersson, som hittills fått ut mellan 40.000 och 50.000 kronor som ersättning för processkostnader.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.