Närmaste cheferna ryker. Även den franska banken Société Générales vdd erbjöd sig att avgå från ordförandeposten, men erbjudandet avvisades.
Franske bedragarens chef kickas också
Mest läst i kategorin
Société Générale har drabbats av vad som beskrivs som historiens största bankbedrägeri. En ensam handlare ska ha gjort felaktiga affärer som kommer att kosta banken motsvarande drygt 46 miljarder kronor.
Mannen har polisanmälts och ska ha erkänt. Hans chefer kommer att även att sparkas, enligt banken.
Den misstänkte ska enligt banken ha handlat med vanliga terminer på den europeiska aktiemarknaden, men i en jättelik omfattning som gick långt utöver hans ”begränsade mandat”.
Han ska ha tagit dessa riskfyllda positioner under handel såväl i fjol som under början av 2008.
Med hjälp av sin ”djupa kunskap om kontrollmekanismerna” i banken från en tidigare anställning lyckades handlaren dölja sina utsatta placeringar. Det gjorde han genom avancerade men falska transaktioner, skriver Société Générale i ett uttalande.
Bankens vd erbjöd sig att avgå från ordförandeposten, men erbjudandet avvisades.
Bankaktien föll med omkring fyra procent när handeln släpptes fri på Parisbörsen efter förmiddagens handelsstopp.
Om uppgifterna är riktiga är bedrägerierna av historiska proportioner. I en av de mest kända härvorna spekulerade engelsmannen Nick Leeson i mitten av 1990-talet bort cirka 10 miljarder kronor för sin arbetsgivare Barings Bank. Han dömdes 1995 till sex och ett halvt års fängelse, men slapp ut tre år i förtid tack vare sitt goda uppförande.
– Det här är med råge det största bedrägeriet i historien, om de här siffrorna stämmer. Nick Leeson och några andra har legat kring 10 miljarder kronor, säger Peter Norberg, etikforskare på Handelshögskolan i Stockholm.
– Det är kluriga personer som ligger bakom och det utspelar sig i en anonym miljö där miljarder kronor byter ägare utan att någon ser pengarna. Då är det lätt att drabbas av någon slags berusning och brist på verklighetskontakt som enskild handlare. Och man vill gärna vara bäst och överprestera, säger Norberg.
Kulturen i finansvärlden är också väldigt tävlingsinriktad och många är extremt inriktade på att vara bäst i klassen. Oftast handlar det om personer som inte är ute efter att stjäla pengar. Men den som gör några dåliga affärer kan lätt drabbas av panik och försöka täcka upp förlusterna med alltmer riskfyllda spekulationer.
Storsvindlaren Nick Leeson kommenterade i dag också det franska rekordbedrägeriet:
– Det var hela tiden sannolikt att det skulle hända, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.