Mannen utgav sig för att vara dotter (!) till en insynsperson i miljöteknikföretaget. I går fälldes han i en unik dom för svindleri.
"Fraktplanet var nästan fullt med Morphics maskiner"
Mest läst i kategorin
Mannen har berättat att han köpt aktier i Morphic för familjens samtliga besparingar. Han köpte och sålde sedan aktier i bolaget genom en internetdepå hos Avanza.
Kursen steg från 10 kronor per aktie till 29 kronor för att sedan falla tillbaka till 10 kronor.
Åklagaren har kommit fram till att han gjorde en vinst på omkring en miljon kronor under 2006 och 2007. Det har mannen enligt domen inte själv ifrågasatt, även om hans advokat hävdat att vinsten bara handlar om ”struntsummor”, någon tusenlapp.
Mannen skrev mellan den 29 juni 2006 och den 30 juni 2007 ett trettiotal inlägg under signaturerna Sudden och Equinox på Avanzas företagsforum, på en chattsida för just Morphic. Signaturen Equinox var noga med att dementera andra användares misstankar att det inte alls var en tonårig flicka som låg bakom inläggen.
Under signaturen Equinox utgav sig mannen för att vara dotter till någon med insyn i företagets affärer. Mannen hävdar själv att han försökt tävla i att övertyga andra i ett rollspel.
Men domstolen anser det klarlagt att inläggen ”varit helt gripna ur luften”. Därför tycker domstolen inte att det är säkert att mannen velat påverka marknadspriset. Inläggen är helt enkelt för korkade.
Morphics tidigare informationschef Mikael Molin tror inte heller att någon köpt aktier i Morphic efter att ha läst vad mannen skrivit. Inläggen ”hör till det mest vansinniga” Mikael Molin läst, enligt domen.
Morphic följer vad som skrivs om företaget. Det var nuvarande informationschefen Johannes Falk som själv kontaktade Finansinspektionen den 2 maj 2007. Han har också uppgett att chattforum saknar trovärdighet hos finansmarknadens aktörer.
Det hindrar inte att mannen kunnat lura andra.
Svindleri är ett bedrägeri som inte riktar sig mot någon särskild person, utan mot en större mängd personer som inte är definierade.
Kammaråklagare Karin Engberg på Ekobrottsmyndigheten som var åklagare i målet känner bara till ytterligare ett fall där någon dömts för samma brott – Refaat el Sayed.
Om mannen inte fällts för svindleri så kunde han ha fällts för otillbörlig marknadspåverkan.
Sedan den 1 juli 2005 är det olagligt att sprida falska rykten för att påverka aktiekursen – även om det inte sker i samband med handel i aktien. Brottet otillbörlig kurspåverkan breddades till att kallas otillbörlig marknadspåverkan. Därmed skulle också ekonomijournalister kunna fällas för ogrundade påståenden.
Det har dock aldrig hänt.
Under det senaste året har värdepappersinstitutionerna och börserna börjat rapportera fler fall av insiderhandel.
Det har lett till flera åtal och domar mot personer som försökt göra kursvinster eller skattevinster genom otillbörlig marknadspåverkan.
– Du har två olika depåer som du själv kontrollerar, säger Karin Engberg.
– Sedan ser du till att matcha handeln. Genom att lägga dig på ett pris där ingen annan köper så handlar du med dig själv i skatteplaneringssyfte, för att kvittera ut en förlust.
Det tricket har Ekobrottsmyndigheten ögonen på. Men fortfarande behövs det fler som skvallrar om bluffandet på chattforum som Dagens Industris forum Börssnack eller Nordnets forum VCW.
Att Morphic själv kontaktade Finansinspektionen är enligt Karin Engberg unikt.
Mannens advokat ska överklaga domen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.