Investeringar i snabbväxande länder kan vara förlustaffärer med låg avkastning och hög risk. Det visar en genomgång av Wall Street journal.
Förvånande upptäckt: Snabb tillväxt – svag avkastning
Mest läst i kategorin
Många investerare antar att stark ekonomisk tillväxt i ett land är ett tecken på goda aktieavkastningar. Enligt en ny analys från Wall Street Journal är det snarare tvärtom.
Genomgången bygger på ett decennium av data över börshandlade fonder från 34 länder, som visar att länder med den högsta BNP-tillväxten ofta har lägst börsavkastning.
Länder med snabb ekonomisk tillväxt har i genomsnitt levererat en årlig avkastning på bara 0,10 procent under de senaste tio åren. Länder med långsammare tillväxt har däremot sett en genomsnittlig årlig avkastning på 3,42 procent.
Läs även: Trots börsraset – techjättar fortsatt heta investeringar. Realtid
För höga förväntningar
Exempelvis har Kina, Vietnam och Indonesien, som haft stark ekonomisk tillväxt, uppvisat negativa börsavkastningar. Indien är det enda landet bland de snabbast växande ekonomierna som haft positiva börsresultat.
Förklaringarna bakom dessa överraskande resultat är flera.
En teori är att marknaden har haft för höga förväntningar på tillväxten i dessa länder, och när tillväxttakten inte har mött dem pressas aktiekurserna ned.
En annan förklaring är att högtillväxtländer ofta drivs av export och svaga valutor. Dessa länder gynnar sig själva på den internationella marknaden genom att hålla sin valuta låg, men detta kan resultera i lägre avkastning för investerare, enligt analysen.
Missa inte: Kloka investeringar i turbulenta tider. Realtid
Bättre med måttlig tillväxt
Tidningen undersökte också hur volatiliteten, alltså marknadsriskerna, påverkas av hög ekonomisk tillväxt.
Länder med hög BNP-tillväxt hade i genomsnitt en volatilitet på 24,7 procent per år, något högre än länder med långsammare tillväxt.
Med andra ord, snabb ekonomisk tillväxt är ingen garanti för lönsamma investeringar. För investerare som söker stabila avkastningar kan det vara fördelaktigt att överväga länder med måttligare tillväxt, enligt Wall Street Journal.
Läs även: Förvaltarens framgångsrecept: ”Tecken på kvalitet”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.