Överåklagare Christer van der Kwast har inlett en förundersökning om misstänkta mutor i samband med uthyrning av Jas 39 Gripen-plan till Tjeckien.
Förundersökning om Jas-affär
Mest läst i kategorin
Det uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Överåklagare van der Kwast funderar även på att inleda en förundersökning om misstänkta mutbrott när det gäller försäljningen av Gripen till Sydafrika. Beslut i den saken meddelas senare, skriver van der Kwast i ett pressmeddelande.
Beslutet att inleda förundersökning i Tjeckien-affären innebär att det nu pågår förundersökningar om misstänkta mutbrott i tre länder.
Sedan tidigare undersöker brittisk och tjeckisk polis misstankar mot Saabs samarbetspartner BAE Systems.
De båda bolagen samarbetade under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet i försöken att sälja 24 Jas 39 Gripen till Tjeckien. De nådde fram till en överenskommelse 2001, som sedermera föll i det tjeckiska parlamentet.
Från 2002 marknadsfördes Gripen i ett hälftenägt samriskföretag, Gripen International, som sedan 2005 ägs helt och hållet av Saab.
Det arbetet ledde 2004 fram till ett tioårigt hyresavtal om 14 Gripenplan mellan den svenska och den tjeckiska staten. Det är den affären som van der Kwast nu ska granska.
Den affär överåklagare Christer van der Kwast nu ska granska förhandlades fram av Försvarets materielverk (FMV), enligt egen utsago helt utan inblandning utifrån. Avtalet skrevs mellan den svenska staten och den tjeckiska staten. Det blir därmed särskilt politiskt intressant att riksenheten mot korruption nu ska utreda mutmisstankar.
– Den formella delen, i meningen möjliga brott, ligger på leasingavtalet. Därmed inte sagt att förundersökningen kommer att begränsa sig till bara det avsnittet. Det finns ju en inramning också, som bekant, säger van der Kwast om inriktningen.
– Frågan är i all enkelhet om det har betalats vad man kan säga vara mutor i samband med att det här leasingavtalet såg dagens ljus. Det är det vi ska utreda nu, om det finns någon anledning till misstanke åt något håll, mot någon person som så att säga är angripbar ur svensk synpunkt, säger han.
Överåklagaren säger inget om vilken information som fått honom att ta steget till en aktiv förundersökning.
– De påståenden som görs kring leasingavtalet innefattar ju påståenden om att mutor har förekommit för att den här affären mellan staten Sverige och staten Tjeckien ska komma till stånd. Men det innebär ju inget påstående om vem, eller hur, eller om sammanhanget, säger van der Kwast.
När det gäller en eventuell kommande förundersökning om misstänkt mutbrott kring försäljningen av Gripen till Sydafrika räknar van der Kwast att lämna besked ”inom några veckor”.
– Jag avvaktar en del tillkommande information, precis som tidigare, säger han om den affären.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.