Realtid

Förtroendet för Svanberg i gungning

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2007Publicerad: 16 okt. 2007

"Nu får vi en nationell börskris", varnar Hans Bolander. Realtid.se summerar reaktionerna bland analytikerna efter Ericssons vinstvarning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ericsson vinstvarning i morse, nio dagar för delårsrapporten, kom närmast som en chock. Aktien sjönk 24 procent, och har fallit ytterligare till minus 28,8 procent vid lunch.

Raset drar med sig Stockholmsbörsen, som backat 3,6 procent under förmiddagen.

”Det är svårt att förstå att det kan bli så dåligt”, säger en telekomanalytiker till nyhetsbyrån Direkt.

”Extremt förvånande eftersom Ericsson på ett pressmöte nyligen var mycket positiv till framtiden”, säger Ekonominyheternas Torbjörn Karlbom i TV 4.

Han oroas av det mycket kraftiga marginalfallet:

”Expansionen av de befintliga näten är en högmarginalaffär för Ericsson, så om man förlorar där så påverkar det marginalen kraftigt”, säger Torbjörn Karlbom till TV 4.

”Det började med den internationella bolånekrisen i somras. Nu får vi en nationell börskris, när nationalklenoden Ericsson vinstvarnar, det vill säga räknar med ett betydligt sämre resultat än vad som fanns i prognoserna”, kommenterar Hans Bolander i Dina Pengar.

”Aktiens fall avspeglar inte det rätta värdet, utan den visar ett enormt förtroendetapp för ledningen”, säger Anders Elgemyr, anlaytiker på Glitnir, till E24.

ANNONS

Flera analytiker signalerar att de ser att flera dåliga kvartal kommer att följa från Ericsson.

”Det är riktigt illa. De varnar inte bara för ett svagt tredje kvartal. Marginalen blir svag även i det fjärde kvartalet. Då kan man börja undra över marginalerna 2008. Det finns stor risk för att de också blir svaga”, säger Greger Johansson, till Di.se

”Det är inte försäljningen eller efterfrågan det är fel på. Det beror på stark prispress på nätverkssidan från kinesiska konkurrenter och från Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens på nätverkssidan”, säger Greger Johansson, telekomanalytiker på Redeye, till TT.

En annan analytiker är inne på samma spår.

”Ericsson måste få rätsida på det här snabbt och anpassa sig till en intensivare prispressen”, säger han till it24.se.

”Jag tycker att det är en stor katastrof och olyckligtvis är det mer än en sak för tredje kvartalet. Min tolkning är att försäljningsmixen på marknaden troligen breder ut sig 2008. Det är den stora dåliga nyheten”, säger Thomas Langer, analytiker på West LB till Reuters, till Idg.se.

Aktieanalytikern Herman Sjöberg menar att Ericsson en prisvärd aktie nu efter kursraset, men han ser ingen snabb återhämtning. ”Förtroendet är skadat”, skriver han i aktienättidningen Placera.nu.

”Efter dagens besked kommer många att omvärdera Ericsson. Bolaget kommer inte längre att var en självskriven kandidat i en nordisk aktieportfölj. Vi kan alltså räkna med att många byter ut Ericsson under den närmaste tiden och att aktien förblir trist en tid framöver. Fundamentalt försvarar dock Ericsson väl en kurs kring 20 kronor”, skriver Herman Sjöberg i en kommentar i Placera.nu.

ANNONS

Men Björn Wilke ser börsraset som orimligt.

”Det är naturligtvis inte rimligt att Ericsson omvärderas med 25 procent på grund av en lägre kvartalsvinst”, skriver han i Di.se.

Han manar till besinning i väntan på rapporten nästa vecka.

”Vad vi ännu inte vet är om de minskade antalet uppgraderingar beror på att operatörerna inte längre ser samma tillväxt av trafik i näten. Då är läget allvarligare och skulle gå stick i stäv mot vad alla tror idag. Mer sannolikt är att det för Ericssons del handlar om tidsmässiga förskjutningar.

Utländska placerare säljer av Ericsson. Credit Suisse som hittills nettosålt aktier för 1,5 miljarder kronor, Salomon Brothers har nettosålt för 728 miljoner kronor, Goldman Sachs för 626 miljoner, UBS 483 miljoner och JP Morgan 303 miljoner kronor, summerar Affärsvärlden.

Realtid.se

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]