Flygvapnets stridsledning såg på sin radar den stulna helikoptern när den flög mot Stockholm. Men polisen fick ingenting veta, hävdar Peter Neppelberg, major i flygvapnet.
"Försvaret såg helikoptern"
Mest läst i kategorin
– Hur pinsamt, och potentiellt fruktansvärt, kommer det inte att bli när en helikopter eller ett flygplan, utan att någon ingriper, används för exempelvis en terrorattack?, skriver Neppelberg på Svenska Dagbladets ledarblogg.
– Vi har förmågan, vi har instrumenten, vi har allting vi behöver för att klara av hanteringen av just sådana här situationer som den i onsdags, säger han till TT.
När helikoptern lyfte från Norrtälje vid fem-tiden på morgonen bedömde ansvarig stridsledningscentral höjden till 100 meter. Transpondern var inte påslagen, men det är normalt då man flyger på höjder under 100 meter i Stockholms skärgård, skriver Neppelberg. Utan transponder uppfattas helikoptern ingen annanstans heller.
Det finns i praktiken inga begränsningar för privatflyg över Stockholm, Göteborg och Malmö, såvida det håller sig under 2 900 meter. Lärdomen av terrordåden 2001 i USA har inte dragits, anser Neppelberg.
Luftfartsverket använder sig i princip bara av så kallad sekundärradar som ber flygplan identifiera sig. Klassisk radar, där en puls studsar mot flygfarkoster och denna visas på en radarskärm, används inte längre.
Majoren hävdar att bristerna i systemet kan åtgärdas i dag utan kostnad genom samordning och med rätt utrustning – en utrustning som har lagts i malpåse.
Ännu har ingen gripits för onsdagens rånkupp mot en värdedepå i Västberga i södra Stockholm, säger länskriminalens presstalesman Ulf Göranzon till TT på fredagsmorgonen.
– Det har inte hänt någonting nytt under natten, vi ska samlas i ett stabsmöte nu på morgonen och summera den senaste tiden.
Enligt kvällstidningarna är den belöning som utlysts från G4S, företaget som driver värdedepån, på sju miljoner kronor. Belöningen går till den som kan ge information som leder fram till gripanden och åtal, alternativt att pengarna kommer tillbaka.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.