Sverige har nu fått sitt första bekräftade dödsfall i svininfluensan.
Första svensken död i svininfluensa
Mest läst i kategorin
Det visar slutgiltiga provsvar från en avliden man i Uppsala som kom vid 20-tiden i kväll, uppger Akademiska sjukhuset. De nya provsvaret bekräftar att mannen som avled i fredags verkligen hade den nya influensan A (H1N1), skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.
Mannen i 40-årsåldern insjuknade förra söndagen med influensaliknande symptom och avled i hemmet i fredags. Han hade förra veckan kontakt med sjukvårdsupplysningen.
– Vi vet ännu inte vilka råd han fick där, säger Björn Ragnarsson biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska.
Mannen hade inte varit utomlands innan han smittades. Risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms var liten.
– Smittorisken är störst när man insjuknar och tiden kring det. Han blev sjuk en söndag och då var han inte på jobbet, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.
Mannens far visar inga influensasymptom. Det har ändå tagits prover på honom, och svaren väntas bli klara tidigast på tisdag.
Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, tar beskedet som ett tecken på att de samhälleliga förberedelserna i Sverige är riktiga.
– Det stärker ytterligare slutsatsen att vi bör vaccinera, säger hon till TT.
Ingenting hon har hört om Uppsalafallet har förvånat henne. Det är återigen ett tecken på att olika människor kan drabbas olika svårt av smittan.
På Akademiska sjukhuset var detta första gången som man gjorde tester på en avliden för att kontrollera om personen var smittad av svininfluensan. Varför vissa drabbas hårdare än andra av svininfluensan är fortfarande oklart.
Antalet bekräftade fall av svininfluensa i Sverige ökade relativt kraftigt förra veckan. Totalt rapporterades 144 nya fall, fram till söndag den 30 augusti. Sedan starten i våras har nu 915 fall bekräftats i landet.
– Det var väldigt många som kom in nu i helgen. Ser man på de senaste två veckorna har vi haft en noterbar ökning. Å andra sidan hade vi ännu fler fall under vecka 29. Det går lite upp och ner, vilket gör det svårt att dra några slutsatser av materialet, säger Sandra Rubinova, handläggare på epidemiologiska avdelningen på Smittskyddsinstitutet (SMI).
En stor andel av de senaste fallen återfinns i Stockholm. Statistiken visar också att drygt 39 procent, eller 362 av de 915 insjuknade, har smittats i andra europeiska länder. Ytterligare 131 personer har smittats på andra kontinenter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.