Realtid

Förslag: Höj företagsboten till 100 miljoner kronor

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 29 nov. 2016Publicerad: 29 nov. 2016

Företagsboten bör höjas från 10 miljoner kronor till 100 miljoner kronor. Det föreslår utredningen i sitt betänkande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag, tisdagen den 29 november, tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot betänkandet "En översyn av lagstiftningen om företagsbot" (SOU 2016:82) med flera förslag till ett moderniserat straffrättsligt regelverk för företag.

Utredningen om vissa frågor om företagsbot, som letts av justitierådet Sten Andersson, har haft i uppdrag att göra en bred översyn av företagsbotsregleringen. Syftet har varit att säkerställa att det straffrättsliga regelverket för företag är effektivt, ändamålsenligt och modernt samt att det är anpassat till Sveriges internationella åtaganden.

Bland annat föreslår utredningen att företagsboten för allvarligare brott ska kunna bestämmas med beaktande av företagets betalningsförmåga. Företagsboten ska som högst kunna bestämmas till högst 100 miljoner kronor.

Idag varierar företagsboten mellan 5 000 kronor som lägst och 10 miljoner kronor som högst. Beloppet bestäms utan beaktande av näringsidkarens betalningsförmåga.

Maximibelopp om 10 miljoner kronor har kritiserats för att inte vara tillräckligt högt, framför allt i förhållande till stora företag. OECD har rekommenderat Sverige att höja maximibeloppet för företagsboten när det gäller internationella mutbrott och EU har konstaterat att höjda bötesnivåer för juridiska personer för internationella mutbrott är en fråga som kräver ytterligare uppmärksamhet i Sverige.

Utredningen anser att den föreslagna höjningen är tillräcklig för att säkerställa att företagsboten utgör en tillräckligt ingripande sanktion även i förhållande till allvarliga brott som sker i utövningen av större företags verksamhet.

– Straffrättsliga sanktioner mot företag är ett viktigt verktyg för att motverka brottslighet som förekommer inom deras verksamhet. Företagen får tydliga incitament att organisera sig på ett sådant sätt att risken för brott i verksamheten minskas. Det är också viktigt att företag som sköter sig inte får någon konkurrensmässig nackdel i förhållande till dem som är mindre nogräknade eller till och med brottsliga, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, i ett pressmeddelande.

Ett annat förslag är att företagsbot ska, förutom vid brott i näringsverksamhet, även kunna dömas ut för bland annat brott som begåtts i utövningen av sådan offentlig verksamhet som kan jämställas med näringsverksamet.

ANNONS

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]