Michael Nordstrand döms till tre år och nio månaders fängelse och tvingas betala tillbaka dryga 12 miljoner kronor till ett av konkursbona.
Förskingrande advokat får skärpt straff
Mest läst i kategorin
Den tidigare advokaten Michael Nordstrand får skärpt straff av Stockholms tingsrätt efter att målet återförvisats av hovrätten.
Det framgår av en dom som meddelades i dag, onsdagen den 11 mars.
I början av året meddelade hovrätten att delar i processen i Stockholms tingsrätt bedöms som rättegångsfel och att förskingridngsmålet ska återförvisas till tingsrätten. Då dömdes Michael Nordstrand till tre år och tre månaders fängelse, näringsförbud under fem år samt skadestånd om 12,1 miljon nu döms han till tre års och nio månaders fängelse för tre fall av grov förskingring och ett grovt bokföringsbrott.
Förskingringsbrotten har avsett sammanlagt 16 miljoner kronor.
Han döms dessutom att betala tillbaka dryga 12 miljoner kronor till konkursboet Real Omsorg i Stor stad AB. Även konkursboet E-Heating har begärt ett skadestånd om cirka 174.000 kronor, vilket dock inte godkändes av tingsrätten då bolaget inte kunnat visa upp några fakturor som styrker skadan.
Han meddelas även näringsförbud under en tid av fem år räknat från det att beslutet vunnit laga kraft.
Vid tiden för de dömda brottsmisstankarna har Michael Nordstrand bedrivit en advokatverksamhet i Advokatfirman Subvento samt i Advokatfirman Vega.
Michael Nordstrand har förnekat brott i samtliga åtalspunkter som åklagaren åtalat honom för.
Domstolen har dock gått på åklagarens linje och hänvisar bland annat till ett polisförhör från 2012 där han, ”när han förstod vidden av ROSSAB:s tillgångar, runt 10 miljoner kr i kassaflöde, fattade beslutet att betala advokatbyråns gamla skulder med ROSSAB:s pengar”.
”Han uppgav vidare att det inte var ovamligt med ”ful-lån” från klientmedelskontot när likviditeten var dålig”.
”Det är på grund av det anförda ställt utom rimligt tvivel att det är Michael Nordstrand som är upphovsman till och ansvarig för upplägget att ”låna” pengar från klientmedelskontot eller, som det beskrevs i ett polisförhör, att använda klientmedelskontot som ”en checkräkningskredit” för Vega”, skriver domstolen i ett av domskälen.
Domstolen skriver vidare att han döms för grov förskingring på grund av att han missbrukat ansvarsfull ställning och då gärningen avsett betydande värde.
Michael Nordstrand döms även för grov förskingring i ett annat konkursbo, Dancing Chicken AB. Enligt domstolen är det utrett att han tagit emot 2 miljoner kronor som tillhörde konkursboet och satt i dessa på ett klientmedelskonto för att sedan användas för att betala advokatbyråns kostnader.
Det tredje förskingringsåtalet som Michael Nordstrand döms för rör bolaget E-heating AB där han företrädde bolaget i en tvist med Statoil. Statoil betalade ut 5,5 miljoner kronor till Heating som sattes in på klientmedelskontot. När E-Heating ville få ut sina pengar hade 2,9 miljoner kronor förbrukats och enligt domen använts till advokatbolagets kostnader.
När det gäller sista åtalspunkten som rör grovt bokföringsbrott ska Michael Nordstrand ha ställt ut en falsk faktura till Dancing Chicken på 1,6 miljoner kronor.
”På grund av den stora påverkan som den osanna fakturan fått på resultat och eget kapital har rörelsens förlopp, ekonomiska resultat och ställning har inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen”, skriver domstolen i sin bedömning.
Domen kan överklagas senast den 1 april.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.