Kunder som representerar mer än 80 procent av samtliga fordringar har ingått en förlikning med Panaxias konkursbon.
Förlikning efter Panaxiakonkursen
Mest läst i kategorin
Det är drygt fyra år sedan Panaxia-skandalen med bokföringsbrott och bedrägerier rullades upp som sedemera slutade i konkurs för Panaxiakoncernen med en skuld på 475 miljoner kronor med stora fordringsägare som bland andra Forex och Reitangruppen.
I dag skriver konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson att konkursbona lyckats nå en förlikning med kunder som tillsammans representerar mer än 80 procent av samtliga fordringar.
"Förutom de berörda kunderna inkluderar uppgörelsen PwC, Panaxias styrelseledamöters försäkringsbolag, konkursbona med fler. I uppgörelsen får kunderna ytterligare ersättning i tillägg till det som tidigare betalats ut av konkursbona. Härutöver tillförs konkursbona medel från styrelseledamöternas försäkringsbolag", framgår det av ett pressmeddelande.
– På detta sätt erhåller kunderna ytterligare kompensation för sina förluster i Panaxiakonkurserna. Min förhoppning är att konkurserna kan avslutas inom en snar framtid, säger Panaxias konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson.
Panaxiakoncernen försattes i konkurs den 5 september 2012. Förhandlingarna för att nå en uppgörelse har pågått under en längre tid, men avslutades genom undertecknade förlikningsavtal mellan ett stort antal parter på fredagen.
– Det känns som ett rimligt avslut på en lång process utifrån den skada borgenärerna haft med anledning av det sätt Panaxia hanterade kundmedlen under en längre tid. Det är skönt att alla nu kan sätta en punkt och gå vidare och fokusera på sin verksamhet framåt, fortsätter Lars-Henrik Andersson.
Två av Panaxias toppchefer Thomas Gravius och Carolina Damos dömdes av hovrätten, i april 2015, till tre år och nio månaders fängelse respektive två års och sex månaders fängelse.
Liksom i tingsrätten dömdes de gemensamt att betala ett skadestånd på 5 miljoner kronor till Panaxia Kontantservices konkursbo samt 5 miljoner kronor till Pan Alarms konkursbo. Thomas Gravius dömdes dessutom att betala 19 miljoner kronor till Panaxia kontantservice konkursbo. De fick även näringsförbud i fyra år.
Under 2015 föll även en tredskodom i Stockholms tingsrätt där Carolina Damos och Thomas Gravius solidariskt dömdes att betala nära 135 miljoner kronor till Panaxia kontantservice konkursbo. Domen föll i och med att duon inte dök upp vid en förhandling i Stockholms tingsrätt. Nu pågår dock förlikningsförhandlingar mellan konkursboet och parterna, enligt en halvårsberättelse.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.