Europas företagare struntar i finansvärldens problem och fortsätter låna. ECB vägrar följa FED:s räntesänkning.
Företagen lånar euro som aldrig förr
Mest läst i kategorin
Europas företag lånade mer euro från bankerna under december än någonsin sedan euron infördes 1999, enligt siffror från den europeiska centralbanken ECB. Den amerikanska bolånekrisen ser inte ut att ha kväst framtidstron bland företagare i de femton euroländerna, som visat sig mer uthålliga än de finansiella institutionerna inför hotet om lågkonjunktur.
I november såg det ut som om utlåningen av euro till företag skulle öka med 14,0 procent under 2007, jämfört med 2006. Under december justerades ökningen uppåt till 14,4 procent – fastän ECB så sent som i januari konstaterat att villkoren för att låna blivit tuffare.
Tillverkning och konsumtion visar inga tecken på att en ”avgörande nedgång” skulle vara på väg, sa frankrikes centralbankschef Christian Noyer under måndagen, enligt Financial Times.
– Jag håller nog med om att ekonomin kommer att gå lite mindre snabbt än vi hoppats. Kommer den att växa mycket mindre snabbt? Det vet vi inte, sa Christian Noyer, som också sitter i ledningen för ECB.
Bostadslånen däremot, slog bottenrekord i tillväxttakt med 7,1 procent. Inte sedan mätningarna började år 2000 har euroländerna ökat lånandet till bostäder så lite under ett år.
Gary Dugan, chefsförvaltare hos investmentbanken Merrill Lynch, spådde i samband med den amerikanska centralbanken FED:s kraftiga räntesänkning i förra vekcan att ECB skulle följa efter.
Men ECB har obevekligen vägrat att följa FED:s räntesänkningar och har inte med en min röjt avsikter att sänka räntan nu heller.
Om företagen fortsätter låna trots hårdare lånevillkor och trots bostadslånekrisen i USA, så behöver ECB inte sänka räntan för att fart på ekonomin.
Då riskerar ECB inte heller att inflationen skenar.
ECB drar slutsatser om inflationen utifrån mått på hur mycket pengar som finns i omlopp. Penningmängden påverkar penningpolitiken – räntesänkningar till exempel.
ECB använder M3, ett brett mått på hur mycket pengar som finns ute i samhället, som en tidig varningsklocka för inflation.
I december såg M3 ut att öka med bara 11,5 procent under 2007, jämfört med 12,3 procent i november. Det mindre omfattande måttet M1 visar på en ännu starkare avmattning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.