Lars Jonung anser att den borgerliga regeringen borde göra mer för att öka utbudet av arbetskraft i Sverige.
Före detta Bildt-rådgivare sågar Reinfeldt
Mest läst i kategorin
– Det är den enskilde individen som skall ha avtalsfriheten, inte de stora organisationerna på arbetsmarknaden, säger Jonung.
Innebär inte det en försämring för de svaga i samhället om kollektivavtal inte används i samma utsträckning?
– Tvärtom, kollektivavtal är i realiteten en metod för att hålla ute de svaga i samhället, säger Jonung och nämner att det i dagsläget ofta är invandrare och kvinnor som har det svårast att komma in på den etablerade arbetsmarknaden.
– Kollektivavtalet är de starka
– De är förpassade till att starta eget, arbeta svart eller vara arbetslösa.
– Jag håller inte med, säger Sandro Scocco som är chefsekonom på ITPS, och hänvisar till en studie av OECD där det inte fanns några belägg för att frånvaron av kollektivavtal skulle öka sysselsättningen.
– Teoretiskt kan man argumentera för att det ökar sysselsättningen, men det är svårt att hitta belägg för det i verkligheten, säger Sandro Scocco som är chefsekonom på ITPS, och hänvisar till en studie av OECD där det inte fanns några belägg för att frånvaron av kollektivavtal skulle öka sysselsättningen, säger Scocco.
ITPS står för institutet för tillväxtpolitiska studier som hör till näringsdepartementet och ger nationalekonomiska råd till regeringen och särskilt näringsminister Maud Olofsson. Scocco var tidigare ekonom på fackföreningen LO som har kollektivavtal som en av sina grundpelare.
Lars Jonung är rådgivare åt eu-kommissionen i Bryssel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.