Realtid

Förändring på gång i pensionssystemet

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 jan. 2007Publicerad: 09 jan. 2007

Premiepensionssystemet kan komma att genomgå stora förändringar de kommande åren. Berörda myndigheter analyserar möjliga förändringar i syfte att i första hand göra det lättare för pensionssparare att välja fonder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av förra året gick AMF Pension ut med varningen att premiepensionssystemet var på väg mot ett totalt misslyckande, och att hela pensionsreformen därmed skulle vara i stort sett meningslös. Bakgrunden är att allt fler sparare avstår från att aktivt välja fond, och att det mesta av framtida pensionärernas pengar därmed hamnar i 7:e AP-fonden. (Pengarna från dem som inte gör ett aktivt val hamnar automatiskt i 7:e AP-fonden).

Under förra året var det bara 8 procent av spararna som gjorde ett aktivt val, visar statistiken. I ett pressmeddelande menade AMF att staten och politikerna borde ta sitt ansvar och bättre sprida information om pensioner om premiepensionssystemet. När det nya systemet infördes år 2000 var det över 60 procent som aktivt valde hur deras pengar skulle placeras.

Men att staten och berörda myndigheter skulle vara inaktiva stämmer inte. Under våren kommer två utredningar att presenteras, och vissa möjliga förslag kan – om de genomförs – förändra systemet i grunden.

– Visst är det ett problem att det är så pass många sparare som inte ser sig ha tillräcklig kunskap för att kunna välja, säger Sonja Daltung, departementsråd på Finansdepartementet.

För det är nämligen bristen på kunskap, och inte i första hand ointresse, som gör att många avstår från att välja. Enligt en undersökning från Demoskop är det 52 procent av de tillfrågade som upplever att de saknar den nödvändiga kunskapen. Enligt undersökningar gjorda av premiepensionsmyndigheten, PPM, skulle en tredjedel av pensionsspararna, alltså cirka 2 miljoner, göra ett aktivt val om de fick mer information.

Därför gavs Statskontoret – som har till uppgift att analysera och granska offentlig förvaltning – strax före jul uppdraget att analysera statens ansvar när det gäller vägledning om fondval. I uppdraget ingår också att analysera åtgärder som påverkar utbudet av fonder. Sedan tidigare har premiepensionsmyndigheten givits uppdraget att bland annat analysera hur fondbyten kan underlättas, liksom om det föreligger behov att minska antalet valbara fonder.

– Ett möjlig förändring är att sparare får välja mellan olika paket av fonder, där kriterierna ligger på riskprofilen. Spararen behöver alltså bara ta ställning till vilken risk de vill ta, och inte vilka specifika fonder de ska välja, säger Sonja Daltung.

I slutet av april i år ska respektive utredning vara klar, och då kommer också svaren på vilka förändring av dagens system som kan vara på gång.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]