Asien och tillväxtmarknader generellt genomgår en återhämtning, menar två portföljförvaltare Realtid pratat med. Samtidigt manar de till försiktighet - man kan vara mer optimistisk men inte för "bullish".
Fondbolag: Finns skäl att vara mer optimistisk om Asien
Mest läst i kategorin
Investerare är försiktiga och väntar på att trycka på knappen när det gäller extra allokering till tillväxtmarknader och Asien i allmänhet. Det finns däremot skäl att vara mer optimistisk om framtiden i Asien, utan att för den skull vara för positivt inställd, enligt två fondförvaltare Realtid.se talat med.
– Det har varit svårt för mig att vara positiv tidigare, tvärtom har jag manat till försiktighet. Men under sommaren och fram till september kunde jag ta fram en mer optimistisk prognos. Inte en uphaussad prognos, bara mer optimistisk.
Det finns element där du kan vara mer bekväm i att investera, säger franska Carmignacs portföljförvaltare David Park.
Tillväxtmarknadsområdets ekonomier som är beroende av tillverkningsindustrin och export har redan sett en förbättring de senaste tre åren, menar Park. Dessutom är Kina ytterligare en anledning till att oron dalat, trots att landet inte gått så bra i år. Konsumtionen är stark och regeringen har hjälpt fastighets- och infrastruktursektorn, vilket bidragit till ökad byggverksamhet och det stödjer investeringar i det långa loppet, menar han.
– Tillväxten minskar inte längre i de länderna. Därför har en del av flödet gått tillbaka. Den fundamentala oron för en implosion i tillväxtmarknader är något investerarna tänker mycket mindre på. De är villiga att ta mer risk för en högre avkastning.
En annan portföljförvaltare som var mer pessimistisk om Asien bara för ett år sedan är Hong Kong-baserade Elizabeth Soon på Pinebridge Investments. Valutavolatilitet på grund av en stark dollar gjorde det till en turbulent period och samtidigt fanns den tidigare nämnda oron över Kina. Men Elizabeth Soon menar att tillväxtprognosen för Kina nu bara ligger på en mer realistisk nivå.
– Framöver ser jag att värderingarna är ganska låga i Kina och att folk nu blivit mer realistiska och accepterar att en tillväxt på tre till fem procent i BNP är väldigt bra. När ett land genomgår en stark omvandling är det ganska vanligt med lägre tillväxtsiffror innan den ökar så småningom.
– Värderingarna i Asien är överlag goda. Jag tror att mer kapital kommer flöda från utvecklade marknader till tillväxtmarknader framöver, säger hon.
Soon har ingen sektorfavorisering i sin portfölj och fokuserar enbart på fundamentalt aktieurval. I hennes portfölj finns ett femtiotal bolag, där de tio största innehaven utgör 30-50 procent av portföljen. Det finns dock en sektor som hon, trots ganska höga värderingar, hittar intressanta bolag i och det rör sig om dagligvaruhandeln.
– Det är inte lätt att hitta bra värderingar där men samtidigt har vi märkt att många asiatiska bolag i segmentet bygger upp sina varumärken internationellt, speciellt genom förvärv av andra internationella aktörer. Utmaningen för oss är att hitta de som försöker växa utanför hemlandets gränser och som lyckas göra det bra, säger hon.
Carmignacs Park försöker undvika mättade marknader där en större kapacitet inte behövs. Därför undviker han segment som kinesiska stål- och cementbolag och råvarubolag samt koreanska fartygstillverkare som ett annat exempel.
– Jag tittar väldigt mycket på tech och runt runt 36 procent av hela techområdet känner jag mig bekväm med. Portföljen har mycket lite i råvaror och energi eftersom jag vill ha bolag som kan växa på egen hand, inte de som är beroende av utomstående händelser för att generera tillväxt.
Hans subjektiva värdering är att bara 33 procent av indexet MSCI Emerging Markets är attraktivt att välja mellan och den delen är vad han kallar för "essensen av varför vi överhuvudtaget investerar i tillväxtmarknader".
Det innebär ett universum av 250 bolag.
– Jag har väldigt lite i Korea och Taiwan men väldigt mycket i Indien. I Kina har jag också ganska lite eftersom 80 procent av MSCI China-indexet representerar den gamla kinesiska ekonomin. Som sagt gillar jag inte råvarubolag men tycker att till exempel stormarknader, liv- och försäkringsbolag är intressanta. De brukar generera mycket kontanter som används för att finansiera vidare tillväxt, säger han.
Investerarna är mer lockade av tillväxtmarknader idag än för till exempel tre år sedan, enligt Park, även om de flesta fortfarande avvaktar innan de köper på sig mer. Men de börjar tro på att återhämtningen är på gång, menar han. Samtidigt framhåller han att alla bör vara försiktiga. Att investera i tillväxtmarknader är att se tillväxt framöver men framtiden är svår att sia om och Park vill ha mer bevis.
– Jag har ännu ingen insyn i att den stora tillväxten faktiskt kommer öka framöver och det gäller både i tillväxtmarknader och utvecklade marknader. Tillväxten har slutat att sakta ner, så mycket kan jag säga. För att kunna diskutera en accelerering behöver jag mer bevis. Men jag är mer optimistisk. De strukturella problemen finns kvar, men oro har dalat, makroekonomiska fundamentan ser bättre ut och Kina är inte längre ett problem för att de har stabiliserat tillväxten lite och dessutom har bolagens kvalitet ökat genom bättre generering av kassaflöde, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.