UPPDATERAD(2) Näringsminister Maud Olofsson avslöjar att det finns intressenter som har hört av sig till regeringen.
Flera intresserade av Saab
Mest läst i kategorin
– Det finns de som har hört av sig till departementet och de har vi skickat vidare till rekonstruktören. Det handlar mest om en intresseanmälan. Så långt är det bra, säger hon till TT.
Det finns också intressenter som har hört av sig till Saabledningen.
TT: I vilket skede kan staten lova statliga kreditgarantier?
– Det är inga vattentäta skott. Det är en ständig dialog med parterna, säger hon och poängterar att dörren inte är stängd för lånegarantier.
Allt hänger på om det kommer in en ägare som tar ansvar för Saab understryker Olofsson gång på gång.
Statssekreterare Jöran Hägglund, som också deltagit i samtalen, bedömer att det finns intressenter som är seriösa.
– Det finns en del intressanta namn, säger han.
Olofsson tyckte att samtalen med Saabledningen varit bra. Hon betonade återigen att ägarfrågan är central i diskussionerna med Saabledningen.
– Skälet är ju att GM har sagt att man släpper Saab 2010. Om vi ska ha en chans att vända framåt måste vi ha en ägare att diskutera med.
Hon markerade åter sin stenhårda attityd gentemot GM och koncernens besked om att den lämnar Saab från 2010.
– Jag tänker inte låta GM komma undan så lätt.
Samtidigt är hon medveten om det moment 22 som uppstått. Om inte GM tar ägaransvar på längre sikt, eller om ingen ny intressent dyker upp, så lär processen rädda Saab Automobile trampa vatten. Svenska staten tillåter inte företaget att söka lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB), så länge ägarbilden är oklar. Detta för att staten inte ska få Saab i knät.
Men tiden är knapp. Den påbörjade rekonstruktionen av Saab Automobile har sin givna agenda, och i slutet av mars lämnar regeringen i USA besked om fordonsindustrin där.
Hon hoppades att det skulle finnas svenska intressenter till Saab, men kunde inte utveckla det på en fråga från TT.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin meddelar i ett pressmeddelande att regeringen förbereder en ansökan till Europeiska Globaliseringsfonden.
Fonden förfogar årligen över 500 miljoner euro. Den ska ge stöd för omställning till arbetstagare som blivit arbetslösa till följd av genomgripande förändringar i världshandeln enligt Littorin.
I december presenterade regeringen en rad insatser för att stötta den krisdrabbade fordonsindustrin till ett värde av 28 miljarder kronor.
Företrädare för facket mötte ministrarna i Trollhättan.
– Deras budskap till oss är tydligare. De vill ställa upp och hjälpa till, känns det verkligen. Det känns som att de låsningar man känt tidigare är på väg att luckras upp, säger Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande till TT.
Han tycks även ha en viss förståelse till varför Olofsson och regeringen låst sig till ägarfrågan.
– Det kanske mer är ett förhandlingsspel gentemot GM.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.