Exportrådet öppnar ett andra kontor i huvudstaden New Delhi och Fredrik Fexe basar för verksamheten.
Fler svenska företag tror på Indien
Mest läst i kategorin
Varje månad etablerar sig två svenska företag i Indien. Exportrådet öppnade sitt andra kontor i New Delhi förra veckan.
– Många svenska företag etablerar sig här just nu. Nästan två nya företag i månaden och just i etableringsfasen är Indien ett relativt svårt land, säger Fredrik Fexe, chef för Exportrådet i Indien
Vilka svenska företag är det som etablerar sig just nu?
– Det är väldigt brett. Stora, medelstora och små. Vi ser ingen kategori som är överrepresenterad. Likadant med branscher. Det är inte bara en bransch. Inte heller kommer företag hit för att sälja utan också för att köpa.
Exempel på stora företag som kommit nyligen är Volvo Cars och Scania som för några veckor sedan introducerade sin nya tippbil.
Vad brukar svenska företag lyckas mindre bra med?
– Det är mycket lättare än vad många tror. När jag träffar svenska företagare som etablerat sig här säger de flesta att det är lättare än de trodde.
Fredrik Fexe tillägger att vardagslivet kan vara tufft. Vattnet kan ha tagit slut på morgonen, trafikkaos med långa köer gör att det kan vara svårt att hålla tider till möten och den kvävande sommarvärmen på 50 grader i skuggan kan göra en matt.
Även affärsklimatet kan vara svårt att anpassa sig till.
– Vi är rätt effektiva på att göra affärer i Sverige. Så är det inte i Indien. Det kan vara lätt byråkratiskt. Man har en tradition av ett brittiskt system samtidigt som man blivit inspirerat av gamla Sovjet. Ofta har man att göra med många personer i samma affär. Man förhandlar med en, skriver avtal med en annan och så vidare.
En slags tålamodspröving?
– Ja, så kan det vara. Då är det viktigt att vara målorienterad och målstyrd. Du ska veta tydligt vart du vill. Sen kan vägen dit ta olika håll. Men man måste vara flexibel och positiv. Börjar du irritera dig på vardagsproblem blir du trött. Tricket är: keep smiling.
Vilken bransch kommer starkt just nu?
– Det är utrustning för byggindustrin och infrastrukturella projekt, som till exempel vägvältar, asfaltmaskiner, ventilation- och övervakningssystem. Telecom går fortsatt väldigt bra. I Indien finns åtta miljoner nya mobilabonnenter varje månad. Nokia är störst med mobiltelefoner men Ericsson har 70 procent av systemmarknaden.
Fredrik Fexe tror även att framtida företagsetableringar kommer att ligga inom byggindustrin.
– Fordonskomponenter till bil och lastbilar… SKF till exempel, maskiner till gruv- och tillverkningsindustri, robotar, intelligenta system till tillverkningsindustrin.
Vilka branscher avtar?
– Det skulle vara it som varit en tillväxtmotor i den indiska ekonomin de sista tio åren.
Nästa år öppnar ni ett nytt kontor i Mumbai – varför inget på östkusten?
– Affärsmöjligheter för svenska företag på kort sikt är inte riktigt lika stora på östkusten, förutom i Södra Indien, som Tamil Nadu. Städer som Colcatta var stora för länge sen. Däremot, på lång sikt, tror jag vi kommer att se en etablering av svenska företag längs ostkusten, i Orissa och Andra Pradesh.
Fredrik Fexe säger att dessa stater är relativt oexploaterade, lönekostnaderna och markhyrorna är fortfarande ganska låga samtidigt som befolkningen är relativt högutbildad och har stor kompetens.
– Jag är övertygad om att större svenska företag har expansionsmöjligheter här i framtiden.
Över huvud taget anser han att affärsmöjligheterna för svenska företag i Indien är mycket goda.
– Vi bedömer att den indiska tillväxten kommer att fortsätta under överskådlig framtid. År 2050 projiceras Indien till att vara världens tredje största ekonomi, så det är klart att svenska duktiga företag har en god plats här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.